Малина без сунца, малина без наде 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Малина без сунца, малина без наде
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
15.05.2016 | 0 коментар(а)



Чачак - Оно што није уништио град у чачанским малињацима, уништиће киша која не дозвољава да се малина покропи.

Због лоших временских услова, малина у чачанском крају ове године подбациће род. Иако су повећане површине под малињацима, све је мањи број квалитетних засада који су се посушили у фенофази цветања.

Све је више оних који се враћају у напуштена сеоска домаћинства и закоровљене њиве замењују са малињацима. Уколико се правилно узгаја, малина може бити одличан извор прихода. Она то и јесте за породицу Госпавић, али ће ове године, род црвеног злата у чачанском крају знатно бити умањен због неповољних временских прилика.

За Зорицу Госпавић из Трбушана, лоша је година када је у питању очекивани род на 70 ари под малином. Снег који је пре десет дана падао нанео је огромну  стету  малињацима подно Каблара, а киша која већ две недеље пада отежава већ безуспешно треће кропљење.

Фото: Глас западне Србије

Осим малињака у Врнчанима који је, како каже Зорица, 40 одсто уништен, породица има малињак и у Трбушанима који су пре два дана заштитили противградном мрезом. За сада, она им је једино осигурање од временских непогода.

Вегетација је ове године раније кренула па су померене и фенофазе. Код малине, када је најинтезивнији род гранчица дошло је до делимичног измрзавања и механичког лома услед падања снега у чачанском крају, па доктор Александар Лепосавић из чачанског Института за воћарство саветује адекватну заштиту.

Мора се применити нешто од фунгицида и у комбинацији са фолијарним третманом. На нашем тржишту је знатан број тих препарата који за релативно кратко време доводе до опорављања засада, али се примењује и азотно ђубриво.

Фото: Глас западне Србије

Иако су првобитно планирали да проширују малињаке, многи као и породица Госпавиц неће то учинити због неповољних климатских услова, а неки, према речима професора Лепосавића из разлога што је у чачанском крају све мање квалитетних засада, а све чешће појаве изненадног сушења на почетку фенофазе цветања.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.105.490 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)