Једини песник међу шумарима: Млађани Боривоје из Негбине решен да остане на вековном огњишту где писаном речју чува обичаје и традицију 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Једини песник међу шумарима: Млађани Боривоје из Негбине решен да остане на вековном огњишту где писаном речју чува обичаје и традицију
Trenutno na sajtu: 1494       |       Podeli:
01.11.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Све је мање младих који желе да остану на селу, посебно оних који се поред пољопривредних радова



баве и уметношћу и то с поносом истичу.

Међутим, у Златиборском селу Негбине живи младић који је тек завршио средњу школу и решен је да остане на дедином огњишту где планира да ствара своју породицу.

Боривоје Илић из Негбине пише поезију и на тај начин чува обичаје и традицију свог краја, фото: ГЗС

Боривоје Илић по завршетку краљевачке шумарске школе, тренутно ради као шумарски приправник, вратио се на вековно огњиште подно Муртенице где писаном речју чува сећање на људе и догађаје златиборског краја. Овај деветнаестогодишњи младић, до сада је издао три књиге, а збирком песама „Каљави сокак”, којим и у животу свакодневно ходи их је објединио.

Збирка песама „Каљави сокак” трећа по реду коју је објавио деветнаестогодишњи Боривоје, фото: ГЗС

„Цело моје село, сва његова лепота, бела стада, макадами су извор моје инспирације. Све ме мотивише у селу, писао сам и гледао људе како одлазе одавде у бели свет, а многи су се и пронашли касније у мојим стиховима”, прича Боривоје за РИНУ.

Боривоје је једини песник међу шумарима, до сада је написао више од четири стотине песама, од којих је половина завичајних, а свима је заједничко то што су животне.

„По професији сам шумарски техничар, сада радим као приправник у шумској Управи Златибор, али, поред свега тога сви послови на селу, брање шумских плодова од којих сам зарађивао за џепарац карактеришу моје слободне време. Када је у питању поезија којом се озбиљно бавим, односно, кроз стихове, описао сам село, завичај, обичаје и тардицију овог краја, такође, кафану, боемски живот, али пре свега живот српског сељака. Почео сам да бележим приче у виду новинских чланака, сарађујем са неким порталима  западне Србије”, каже  Боривоје и додаје да је остао да живи у свом родном крају, те са много пажње и љубави пише о лепотама села, које каже запажа свуда,  а његов циљ је да традицију златиборског краја овековечи на свој начин.

Боривоје Илић из Негбине пише поезију и на тај начин чува обичаје и традицију свог краја, фото: ГЗС

Овај младић тврди да је подстакнут на писање сазнањем свега онога чиме су наши преци располагали, како су радили, како и где су чували своја стада, тешко живели, али опет тврди да су били срећни и задовољни својим животом.

У сваком случају Боривоје је пример како један млад човек љубав према завичају, кућном прагу, огњишту и каљавом сокаку претаче у поезију и прозу.

Прилог емитован у вестима телевизије Б92:




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Borivoje Ilic negbine sumar pesnik kalajavi sokak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.988.711 посета
Тренутно на сајту: 1490 посетилац(a)