Ваљевске роде на свет донеле триста малишана 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ваљевске роде на свет донеле триста малишана
Trenutno na sajtu: 420       |       Podeli:
22.01.2018 | 0 коментар(а)



Ваљево – Бројни парови из централне Србије у жељи за здравим потомством стизали су на разне адресе



од Србије до Словеније, Македоније па све до Прага у Чешкој.

Mеђутим мало грађана зна да се више стотина родитеља срећно вратило кући из Ваљева где се у последњих пет година родило нешто мање од 300 беба зачетих у Центру за вантелесну оплодњу. Центар у Ваљеву иако најмлађи у Србији, по броју успешно урађених процедура један је од најуспешнијих.

Ваљевски центар за ВТО, фото: ГЗС

Ваљевски центар за ВТО при Општој болници оформљен је у децембру 2012. године, а прве бебе рођене су у септембру 2013. године. Од тада па до данас рођено је око 300 беба.

Стручни тим овог центра чине један гинеколог, три ембриолога и четори медицинске сестре a резултати су евидентни па се бебе зачете у овом центру рађају не само у Србији већ и широм света.

“Имамо пацијенте из Македоније, из Босне и Херцеговине, Републике Српске, имали смо пацијенте из западне Европе, па чак и из Америке, а сада очекујемо да нам се роде две бебе у Аустралији”, истакао је шеф одсека за биопотпомогнуту оплодњу др Бранко Будимировић.

Шеф одсека за биопотпомогнуту оплодњу др Бранко Будимировић, фото: ГЗС

Према његовим речима пратећи најсавременије медицинске трендове однедавно су остварили могућност криопрезервације односно залеђивања ембриона.

“Припреме за вантелесну оплодњу са собом носе стресове који не иду на руку пацијентима. Када је вантелесна оподња у питању и неизбежне хормонске стимулације, жене имају прилику да вишак ембриона заледе и на тај начин избегну поновне терапије а шанса за успехом је идентична као код свежег трансфера, ” казао је за Глас западне Србије др Будимировић.

Ова осмочлана екипа стручњака нема радно време, већ раде према потребама пацијената.

“Ми не можемо да кажемо ја сутра нећу доћи на посао зато што је субота или недеља, празник или Нова година, јер ово је посао који захтева нашу пуну пажњу и време, али оно што ми на крају добијемо као резултат је нешто што нема цену а то је нови живот”, каже ембриолог Мирка Ђорђевић.

Ембриолог Мирка Ђорђевић, фото: ГЗС

Према њеним речима у последње време све старији брачни партнери долазе на поступак ВТО, али после 35. године шанса за остваривањем трудноће драматично падају, па се зато женама препоручује да одлуку о мајчинству донесу што раније јер су двадесете године за то најидеалније.

Како би олакшали рад овог реномираног центра Град Ваљево преузео је на себе финансирање једног ембриолога као и учешће у набавци појединих медицинских апарата.

“Живот је јачи од свега, поготово ако сте сигурни у оно што радите, као што је то овај тим на челу са др Будимировићем. Они су пандан великим центрима попут Вишеградске и Народног фронта и ту нема сумње, резултати су ту, бројке су неумољиве и сваки даљи коментар је излишан,” каже за Глас западне Србије градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић, фото: ГЗС

Др Гвозденовић додаје да очекује да ће Министарство здравља препознати значај центра за ВТО и у већем обиму помоћи развој овог одељења, јер је ово једини центар који ради на секундарном нивоу.

Иако имају повећан обим посла у ваљевском центру за ВТО не постоји листа чекања а тристоту бебу очекују за пар месеци.

Глас западне Србије

Прилог продукције Гласа западне Србије емитован у информативним емисијама

ТВ Пинк - Дневник - (од 27:33 до 29:55)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=QySeG1qy18Q

 

РТ Војводина - Дневник

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.254.951 посета
Тренутно на сајту: 421 посетилац(a)