Још шест случајева вируса корона потврђено у Србији, укупно 41 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Још шест случајева вируса корона потврђено у Србији, укупно 41
Trenutno na sajtu: 1135       |       Podeli:
14.03.2020 | 0 коментар(а)



Још шест случајева корона вируса потврђено је у Србији, чиме је број оболелих порастао на 41, објављено је данас на сајту Министарства здравља.

До 8.00 сати, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 256 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Од последњег извештаја објављеног у петак поподне тестирани су узорци 17 особа од којих је шест позитивно и 11 негативно на нови корона вирус.

Гојковић: Стање најтеже оболелих од корона вируса је боље

Стање најтеже оболелог пацијента зараженог корона вирусом у Србији је боље, а он је пребачен из Опште болнице у Кикинди у Клинички центар Војводине, рекао је синоћ покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Гојковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао и да је заражени пацијент у Општој болници у Панчеву доброг општег стања и додао да очекује да ће следеће недеље бити отпуштен кући.

Напомиње да сви треба да се придржавају инструкција које даје струка.

„Уколико људи осете да имају лакше тегобе, да имају било какав вид лакшег респираторног обољења, молимо их да остану кући и да не шире около инфекцију", рекао је Гојковић.

Како каже, уколико се људи не би придржавали тих упутстава, онда би дошло до катастрофалних последица за 20 одсто грађана, односно за људе који су старији, који имају ослабљен имунитет и за оне који имају малигне болести или дијабетес.

„Те особе не могу саме да се чувају, морамо сви да их чувамо. Свих ових 80 одсто који ће из овог изаћи без икаквих проблема, морају да се чувају ових 20 одсто грађана", рекао је Гојковић.

Према његовим речима, до сада је урађено све како треба, и најбољи показатељи су наводи то што нема озбиљних интрахоспиталних инфекција.

„Сви са симптомима ће ићи у самоизолацију. Не може живот да стане, не треба никакву панику ширити. Важно је да будемо одговорни", истакао је Гојковић.

Он је подсетио да је Покрајинска влада донела одлуку да се за све грађане на територији Војводине направи кол центар, који ће бити на располагању грађанима, како би се пружила подршка свима онима који су у некој врсти кућне самоизолације.

Додао је да се очекује да ће такав начин подршке бити успостављен и на територији целе централне Србије.

„За то смо определили наше епидемиолошке службе и санитарне инспекторе, а понудио нам се Медицински факултет у Новом Саду, тако да ће помагати и студенти завршних година као волонтери", истакао је Гојковић.

Кисић-Тепавчевић: Ситуација са корона вирусом под контролом

Ситуација са корона вирусом у Србији, после недељу дана од првог регистрованог случаја је под контролом, поручила је синоћ заменица директора Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић и додала да на то указују клиничке слике заражених, као и то што је за сваког пацијента утврђено како се инфицирао.

Она је казала да се после сваког откривеног случаја заразе корона вирусом раде опсежна епидемиолошка истраживања са испитивањем контаката зараженог.

„За особе код којих је регистрован корона вирус ми смо посумњали да имају инфекцију што показује да знамо шта радимо и кога треба тестирати’’, рекла је Кисић на прес конференцији у Влади Србије.

Алерголог и пулмолог на Универзитетској дечијој клиници ’’Тиршова’’ Бранислав Несторовић казао је да је међу оболелима од корона вируса више ’’блажих случајева’’ наводећи да је у Европи свега 12 одсто тежих случајева, изузимајући Италију која је, како је казао, специфичан случај.

„’Ми имамо само два пацијента у озбиљном стању. Имали смо срећу да смо изашли из епидемије грипа пре него што је стигла корона, за разлику од Италије која је са епидемијом грипа дочекала корону’’, навео је Несторовић.

 ГЗС/РТВ/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VIRUS KORONA SRBIJA MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.000.383 посета
Тренутно на сајту: 1136 посетилац(a)