Представљање књиге историчара Дејана Ристића ,,Митови српске историје“ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Представљање књиге историчара Дејана Ристића ,,Митови српске историје“
Trenutno na sajtu: 1525       |       Podeli:
12.11.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Представљање књиге историчара Дејана Ристића, под насловом ,,Митови српске историје“, у издању ,,Вукотић Медиа“, биће одржано

12. новембра 2019. године са почетком у 18 сати у Народној библиотеци „Радоје Домановић“ у Тополи. О књизи говоре Дејан Ристић аутор и Дејан Ђурић историчар из Тополе.

Да ли су звона Нотр Дама одјекивала због победе Срба на Косову пољу; где је сахрањен деспот Стефан; да ли је Стефан Немања јео златним виљушкама; где су главе кнеза Лазара и Карађорђа; да ли је Марко Краљевић јунак или турски вазал; да ли је Вук Бранковић издајник; да ли је краљица Драга у тренутку убиства била трудна; да ли је Гаврило Принцип написао чувене стихове о „бечким сјенама“, да ли је мајор Гавриловић изговорио чувени борбени поклич; зашто на Титовом гробу нема петокраке?

Ово је само део од 20 великих дилема које у овој књизи развејава историчар Дејан Ристић. Он тих двадесет традиционалних митологизираних догађаја осветљава рефлекторима историјских научних чињеница.

Трагајући прецизно, историјским и научним чињеницама, аутор је доказао шта је мит, а шта се заиста збило. Сазнајемо како су публицисти, народни приповедачи, гуслари, путописци, песници, бројним преломним догађајима додали своје визије, домишљали их, домаштавали, заоденули у ново рухо. Како се то улило у „измишљену традицију“, у једну широку реку митова, која вековима или деценијама запљускује српски народ, буди његову радозналост, води га ка странпутици, али и у опојне пределе веровања и задовољства.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Knjiga promocija istorija topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.983.579 посета
Тренутно на сајту: 1528 посетилац(a)