Почетком августа, врата посетиоцима отворио је "Дегустациони ракијски центар", чији су изградњу у насељу Ивање у граду на Лиму делом финансирали власници предузећа "Браћа Томашевић", Вукосав и Милош, док су остала средства обезбеђена из субвенција Републичке развојне агенције "Златибор" и Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Гости који посете овај "ракијски дом" биће у прилици да пробају неку од 19 различитих ракија и неколико врста вина.
Начин производње ракије у породици Томашевић преноси се столећима са колена на колено. Ракију је још на прелазу из 19. у 20. век пекао деда власника предузећа, тада угледни пријепољски трговац и домаћин, а тај посао сада су наследили његови синови Вукосав и Милош.
"Туристи који посете наш дегустациони центар моћи ће да се у аутентичном амбијенту упознају са процесом производње ракије, кроз причу нас домаћина, а у летњим месеци имаће прилику да тај процес и виде од почетка до краја", истиче Вукосав Томашевић, који је занат пекао и наследио од деде чије име носи, а сада га са задовољством преноси на своје потомке.
Милан и Вукосав Томашевић, фото: ПП медија/А. Ровчанин
Његов син Милан је студент завршне године Факултета за туристички и хотелијерски менаџмент. Љубав према производњи ракије наследио од оца, а све путнике намернике који пролазе кроз Пријепоље позива да сврате у Ивање и увере се у врхунски квалитет домаће капљице.
Поред ужитка у ракији и квалитеном вину, посетиоци Дегустационог центра имаће прилику да виде необичне старине, попут фрижидера који ради без електричне енергије или машину за прављење сода воде коју су Аустроугари донели у овај крај пре више од једног века.
ВОЋЊАК
Као регистровани произвођач ракије, "Браћа Томашевић" на тржишту послују од 2010. године. У њиховом поседу налази се и воћњак површине од скоро једног хектра, на којем узгајају различите врсте воћа које на крају заврши у ракији.
ГЗС/ПП медија