Ракија добила свој дом 



 

Ракија добила свој дом
05.08.2017 10:54 | 5 коментар(а)



Пријепоље - Производња ракије у Полимској долини вековна је традицији, а однедавно је "домаћа" добила и свој дом у Пријепољу.

Почетком августа, врата посетиоцима отворио је "Дегустациони ракијски центар", чији су изградњу у насељу Ивање у граду на Лиму делом финансирали власници предузећа "Браћа Томашевић", Вукосав и Милош, док су остала средства обезбеђена из субвенција Републичке развојне агенције "Златибор" и Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Гости који посете овај "ракијски дом" биће у прилици да пробају неку од 19 различитих ракија и неколико врста вина.

Начин производње ракије у породици Томашевић преноси се столећима са колена на колено. Ракију је још на прелазу из 19. у 20. век пекао деда власника предузећа, тада угледни пријепољски трговац и домаћин, а тај посао сада су наследили његови синови Вукосав и Милош.

"Туристи који посете наш дегустациони центар моћи ће да се у аутентичном амбијенту упознају са процесом производње ракије, кроз причу нас домаћина, а у летњим месеци имаће прилику да тај процес и виде од почетка до краја", истиче Вукосав Томашевић, који је занат пекао и наследио од деде чије име носи, а сада га са задовољством преноси на своје потомке.

Милан и Вукосав Томашевић, фото: ПП медија/А. Ровчанин

Његов син Милан је студент завршне године Факултета за туристички и хотелијерски менаџмент. Љубав према производњи ракије наследио од оца, а све путнике намернике који пролазе кроз Пријепоље позива да сврате у Ивање и увере се у врхунски квалитет домаће капљице.

Поред ужитка у ракији и квалитеном вину, посетиоци Дегустационог центра имаће прилику да виде необичне старине, попут фрижидера који ради без електричне енергије или машину за прављење сода воде коју су Аустроугари донели у овај крај пре више од једног века.

ВОЋЊАК

Као регистровани произвођач ракије, "Браћа Томашевић" на тржишту послују од 2010. године. У њиховом поседу налази се и воћњак површине од скоро једног хектра, на којем узгајају различите врсте воћа које на крају заврши у ракији.

ГЗС/ПП медија













Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (5)

  • 4 С      | 06.Aug 2017.10:22 h

    Прави српски домаћини који остају на свом огњишту. Пуна подршка и поздрав.
  • ПЕРА ЛОЖАЧ      | 05.Aug 2017.14:14 h

    "Пече чича ракију..."! Пропао као политичар!
  • Igor      | 05.Aug 2017.12:49 h

    Sve pohvale za bracu Tomasević !!! Želim vam puno uspeha u daljem poslovnom radu!!! Igor iz ČAČKA
  • Komsija      | 05.Aug 2017.12:36 h

    Gvozdene objavi moje komentare nije valjda da se bojis propalog novinara
  • bili      | 05.Aug 2017.12:25 h

    A OD CEGA MU JE DEDA PEKO RAKIJU OD SISARKI I BUKOVOG LISCA KAD SVI ZNAMO KAD SU DOSELILI IZ KOMARANA



  •  





























     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 75.801.182 посета
    Тренутно на сајту: 187 посетилац(a)