Жене у политици: Оно што је добро за жене добро је и за већину у друштву 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Жене у политици: Оно што је добро за жене добро је и за већину у друштву
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
03.03.2020 | 0 коментар(а)



Пријепоље - У организацији Форума жена Санџачке демократске партије у Пријепољу, вечерас
Трибина "Жене у политици" у организацији Форума жена ОО СДП у Пријепољу, фото: ГЗС

је одржана трибина на тему "Жене у политици", на којој су учешће узеле директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, народна посланица Наташа Михаиловић Вацић, кандидткиња за народну посланицу на следећим републичким изборима Самира Ћосовић, али и све жене којих је вечерас било више од стотину.

Директорка канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да су жене схватиле и доказале да је могуће истовремено држати варјачу али и успешно се бавити политиком, а што је још важније то су схватили и колеге мушкарци који су им дали подршку за веће укључивање у јавни и политички живот.

"Оно што такође мислим да је изузетно важно, јесте да се о овим темама доста говори на локалу, у градовима и општинама широм Србије, јер имали смо један временски период у коме су доношени добри закони и стратегије, али то се углавном дешавало у Београду, у републичком парламенту, на нивоу Владе, док је локал некако остајао по страни. То смо променили у претходним годинама и сада се све више ова тема намеће широм Србије и то је добро, јер је веће укључивање жена у политички живот пре свега на локалу, тамо где је неопходно да препознају неке теме које су често остајале у запећку, а које чине друштво квалитетним и незабринуто за своју будућност, а пре свега за своју децу", казала је Пауновић.

Директорка за људска и мањинска права Сузана Пауновић, фото: ГЗС

Она је казала да су жене у локалном политичком животу увек ту да помогну да се оствари резултат, али када се деле позиције онда некако то није увек равноправно распоређено.

"У овој земљи више од 50 посто су жене, а имали смо након избора 2016. године само седам председница општина и градоначелница и то је нешто што мора да се промени. Неке теме у нашој земљи су покренуле жене и оне се управо захваљујући тој иницијативи успешно решавају као што су насиље у породици, вршњачко насиље, проблеми старијих људи, жена са инвалидитетом, жена на селу, неки стереотипи који важе кад су жене у питању. То су све теме које су профилисале и наметнуле жене што кроз политички живот или цивилно друштво и зато мислим да тој иницијативи треба пружити много више прилике. То не подразумева било какво такмичење са мушкарцима јер нас не би било у толиком броју у парламентима да за овај закон нису руку дигле наше мушке колеге", закључила је Пауновић.

Народна посланица Наташа Михаиловић Вацић миљења је да су жене и те како заинтересоване да узму учешће у политици и да је 40 посто заступљености жена на листама на предстојећим изборима на свим нивоима, најбољи показатељ тога, а да је најбољи пример шта заправо јесте родна равноправност и колико је учешће жена у политици важно и колико су жене заинтересоване за политику, пример СДПС - а. 

"Ја ћу само рећи да је наша странка у Скупштини Србије и до сада имала 40 посто жена, дакле много пре него што смо почели да разговарамо о већој заступљености жена у парламентима. СДПС је једина партија у Србији која у свом програму има платформу родне равноправности и образовања јер жели да укаже да је образовање кључни фактор у ономе што јесте родна равноправност. Када су жене образованије онда оне имају и већа примања, економски су независније а самим тим повећава се и њихова заинтересованост за политику", рекла је народна посланица.

Народна посланица Наташа Михаиловић Вацић, фото: ГЗС

Према њеним речима СДПС живи родну равноправност и нису јој потребне квоте јер они имају 46 посто жена у свим страначким органима и то на функцијама одлучивања.
"Најмудрији међу нама разумеју да више жена у политици доприноси трајном миру и стабилности, јер жене у политику не уносе само нови квалитет у одлучивању и управљању, већ доносе бољитак у укупном функционисању и напретку једног друштва, јер оно што је добро за жене добро је и за већину у друштву".

Председница Форума жена СДП - СДПС Суанита Челебић истакла је да су на вечерашњој трибини гошћама представили мултиетничку листу са којом ће наступити на предстојећим локалним изборима.

"Желимо да нас разлике не раздвајају већ напротив да нас уједињују. Вечерас смо у интерактивном разговору са нашим гошћама које су дошле из Београда, народном посланицом Наташом Михајловић Вацић и директорком Канцеларије за људска и мањинска права Сузаном Пауновић омогућиле нашим суграђанкама да у директном разговору са њима питају и добију одговоре. Не желимо да нас проценти одређују на листама већ да активно учествујемо у раду локалних парламената и републичке скупштине, желимо да имамо могућност да бирамо и будемо изабране", закучила је Челебић.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje sdp tribina zene politika suzana paunovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.119.719 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)