Вучић: Нашли смо решења за Закон о експропријацији, сутра о томе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Нашли смо решења за Закон о експропријацији, сутра о томе
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
07.12.2021 | 0 коментар(а)



Председник Србије изјавио је да је пронађено решење за измену Закона о експропријацији које ће сутра бити представљено
Вучић: Нашли смо решења за Закон о експропријацији, сутра о томе, Фото: ГЗС

јавности ако током дана буду добијене потврде од више надлежних институција да је све у складу са Уставом.

"Сутра ћу вас обавестити и посебно говорити о тој теми. Припремамо цео пакет и анализирамо и све захтеве и нашли смо решење око Закона о експропријацији које вам данас нећу саопштити. Спремам додатне провевере, још једном да не бисмо учинили нешто противуставно", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће потписати измене Закона о експропријацији усвојене у скупштини и шта ће се мењати, ако се буде нешто додатно мењало.

Вучић је рекао да ће се сутра знати више о томе.

"Излазимо сутра са тим ако данас добијемо потврду од више надлежних институција које су суштински надлежне, као и правних експерата, и онда ћемо изаћи у јавност са тим", додао је председник.

Тражимо начин да се комплетан закон стави ван снаге

Председник изјавио је данас да се тражи начин да се комплетан Закон о експропријацији стави ван снаге и да то буде у складу са Уставом Србије.

Вучић је рекао да му је јасно да се у наредних десет ни месец дана не може постићи договор о томе како тај закон треба да изгледа.

’’Нека се у будућности договарају сви они који мисле како би то требало да изгледа. Наше је да видимо да се тај закон искључи из правног промета и тражимо начин како да то изведемо у складу са Уставом Србије’’, рекао је Вучић новинарима после обиласка завршних радова на изградњи зграде БW Террацес и на фасади Куле "Београд".

На питање да ли се разговара о измени дела тог закона који се односи на исплату и да ли ће тржишна вредност бити исплаћена само онима чија је имовина укњижена, Вучић је казао да се не траже таква решења јер је, како каже, о томе немогуће постићи договор.

’’Како да исплатимо за нелегалне објекте? Не тражимо таква решења, јер је око тога немогуће договорити се. Када дођу времена у којима немогућа решења постају нормална, онда о томе боље да не разговарамо’’, рекао је Вучић и поновио да ће најкасније до четвртка ујутро изаћи са решењем.

У четвртак одлука о средствима за заштиту животне средине

Председник Вучић изјавио је да се тражи начин како да Закон о експропријацији буде стављен ван правног промета с обзиром на то да, како је рекао, засигурно договор с тим у вези неће бити постигнути ни у наредних 10 месеци.

"Пошто ми је јасно да би то прегањање трајало месецима тражимо потпуно другачије решење којим бисмо тај закон ставили ван правног промета... Мислимо да смо нашли начин, али и око тога има различитих тумачења... Једно је да имам право суспензионог вета, не само о закону који није у складу са Уставом, али све то проверавамо са више правних експерата", рекао је Вучић и коначну одлуку о томе најавио за сутра.

Председник је најавио да ће у четвртак на бити донета и одлука како и колико новца ће бити издвојено за заштиту животне средине и то је, каже, веома важно.

Спреман је, истиче, да разговара са људима који нису политичари који су покрали ову земљу, узели паре од Рио Тинта и сад протестују против те компаније.

Подсетио је на неке који су продали два плаца за више 717 милиона евра Рио Титну, а сада, каже, предводе протесте против те компаније.

Упитан о Закону о референдуму, Вучић је рекао да у њему није видео ништа спорно, али да сада чује да друга страна има примедбе на висину такси за народну иницијативу.

Истиче, да нема ништа против да се и томе разговара ако су таксе проблем.

Приметио је међутим да организатори протеста спремају неке нове политичке захтеве, па им је поручио да за те захтве, како каже, имају предстојеће изборе.

"Са тим политичким захтевима нек изађу пред народ 6. априла, па нек народ каже", рекао је Вучић.

На протестима 31 000 људи, морамо да им се обратимо

Председник Вучић саопштио је да је на протестима широм Србије у суботу била 31 000 људи од којих велики број нема везе са партијском припадносћу, који су искрено забринути за животну средину и са којима треба разговарати.

"Број људи је значајан. Знам тачно број за сваки град и за свако место", рекао је Вучић одговарајући на питање колико је било људи у суботу.

Он је навео да је на највећим демонтрацијама 2019. године било 81 000 људи у целој Србији, а сада 31 000 од којих највисе у Београду, 8000, а код Сава центра 4190. Додао је и да је највећи скуп био у Новом Саду пропорционално броју становника.

"Забринут сам због великог броја људи јер не могу сви да буду само партијски функционри и неки су веома забринути и морамо да им се обратимо, јер верују да постоји проблем и треба да га ресимо", рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да постоје системи за преборјавање и да ни за једног човека нису слагали.

Вуцић је приметио да поред значајног броја људи који су изашли јер су забринути за животну средину постоји део истих оних од 2014,. иста су им лица само су им, како је рекао, новији капути и ципеле, јер је Србија напредовала.

"Исти лажно либерални кругови, елитистичка насилна левица, ниста ново. Са онима који су истински забринути мораћемо да разговарамо", поручио је Вуцић.

На питање како коментарише то што се врси притисак на јавне личности да подрже протесте Вучић је рекао да је онима који организују протесте посао да врше притисак, али је на свакоме да показе своју снагу и да ако не жели да се придружи каже - "нецу или не знам".

Напомиње да је и код партијских истомишљеника и чланова СНС приметио забринутост због рудника, и да то нема везе са партијском припадносћу, и да се и њима треба обратити.

Највио је да ће зато сутра или прекосутра бити припремљен одговор.

На питање да прокоментарише текст на насловној страни листа Данас у коме се наводи да се полиција у суботу намерно повукла да би дошло до инцидента, Вучић је указао да затварање аутопутева није у складу са законом и полиција у томе не мозе да учествује.

"Нападали сте нас јер се полиција појавила, а сада јер није. Шта треба да уради полиција?", упитао је Вучић.

На питање зашто га за све велике пројекте "дочекују на нож" као што је било са Београдом на води, потврђује да не постоји ниједан пројекат који није нападан, од болница и пуцања цеви у њима, а ковид болнице нас, као каже спасоше.

"Говорили су против аутопутева, да се аутопут гради за Велику Албанију, говоре Европској унији да нам не отварају кластере.... све гледају кроз мржњу према мени", примећује Вучић и подсећа да је против Београда на води вођена најбруталнија кампања а створено нешто најлепсе.

Наводи да је тако и са метроом, да су га обећавали, а никада нису ни почли, а сада када је почет, постаје проблем.

Бице тако и са националним стадионом, каже Вучић и додај да ће се због њега ширити Београд према Сурчину и градити најмодернија насеља.

Истакао је и да ствари иду добро и да Србија неће прећи 58 одсто јавног дуга у односу на БДП ове године , што је готово невероватан успех.

Каже да постоји само проблем у десетак локалних самоупорава које ће морати да промене понасање.

"Поносан сам сто смо упркос свему успели да се подигнемо и да нам земља иде напред и уверен сам да це грађани изабрати такву будућност", поруцио је Вучић.

Нисам наиван, знам да је циљ протеста моја глава…

Нисам ја наиван да мислим да организатори скупова немају искључиво један циљ, а то је моја глава, изјавио је председник Вучић и додао да са тим нема проблем, јер је и такав циљ поштен, али да би поштено било и да они који скупове организују, то отворено и кажу грађанима.

"Немојте да лажете народ, да су у питању два закона, о референдуму и екпропријацији, јер то није проблем. Ако решимо то, хоћете ли да престанете? Нећете. Осим што ћете да изгубите подршку обичног народа", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Понавља да декларативни захтеви скупова нису циљ, јер је циљ увек политички, не би ли направили притисак пред изборе или урадили нешто, иако ни сами, каже, не знају шта би с тим.

"Цео смисао је шта год ми и како год да урадимо, никада није довољно добро. Могао сам да се вратим са неуспехом из Сочија, са још већим успехом, можемо да вратимо бараке овде… Ниједан аргумент немају", рекао је Вучић.

Додао је да је "први Ђиласов човек", заменик директора у његовој фирми, Марко Благојевић, који је, каже, хапшен због "лоповлука на Булевару краља Александра", продао земљу Рио Тинту за 717.000 евра, наводећи да сада они демонстрирају против њега (Вучића) који није ни узео ни динар од Рио Тинта, нити га је довео у Србију.

"О чему се овде ради… То је апсурд. Дођу тренуци у историји када људи мисле да све може.. Али, и таква времена прођу. Народ увек зна да процени ко хоће да слуша људе. А, на политичке уцене и улицу нећу да реагујем никада", рекао је Вучић.

Додао је да је он увек бити спреман да саслуша народ и чује стварне проблеме људи.

"Питали су ме да ли да искључујемо људе из СНС. Ми смо широка партија, имамо људе који су за свашта гласали, али када водите ’цатћ алл’ партију морате да имате много више демократије, а не као ови из бивше власти који су једни друге избацивали из странке, а сад се поново окупили не би ли се вратили на власт и делили народне паре, којих сада опет има", рекао је Вучић.

Сигуран сам да тужилаштво ради свој посао

Председник Вучић изјавио је данас да верује да надлежно тужилаштво ради свој посао када је реч о батинашу који је покушао да убије багеристу на мосту у Шапцу.

Тај батинаш, рекао је Вучић, није само песницама покушао да убије човека који је управљао багером, већ носио и гвоздени чекић.

"Сигуран сам да ће тужилаштво то да испита", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је упознат докле се стигло у том случају.

Председник је рекао да је у суботу током његове посете Јадру и разговору са мештанима тамо било и чланова СНС који су, каже, према њему били најоштрији.

"Када се обраћате обичним људима морате о њиховим интересима да водите бригу за разлику од оних који о њима нису водили бригу", рекао је председник.

Са њима ће се, додао је, о свему консултовати, па и о Закону о експропријацији.

Говорећи о полицији на протестима, председник је рекао да не може да похвата да ли медији желе или не желе присуство полиције.

Његов утисак је, казао је, да неки желе како би учесници протеста могли да им прилазе са ружом као у оним, како је казао, идиотским филмова 90-тих година и обојених револуција.

"Не призивајте државу да вам помаже у кршењу закона", поновио је председник.

 

Полиција не штити противзаконита деловања

Полиција се неће појављивати на блокади аутопута и путева у Србији најављеним за суботу, јер су то противзаконите радње и полиција не може некога да штити у том противзаконитом поступању поручио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је то рекао посл обиласка Београде на води одговарајући на питање новинара да ли ће полиција бити присутна на протесту заказаном за суботу.

"Не може полиција да штити неког у протизаконитом деловању, не може полиција да заузима аутопут, ако дођете и пријавите протест испред зграде Скупштине или владе, полиција ће обезбеђивати институције", јасан је председник.

Прецизирао је да заустављање возила на аутопуту никада не може да буде у складу са законом и зато полиција не може да изађе, јер она чува закон.

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZAKON EKSPROPRIJACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.218 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)