На овом месту настају српске шљиве: Стручњаци стварају без престанка 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
На овом месту настају српске шљиве: Стручњаци стварају без престанка
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
13.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Стручњаци са Института за воћарство из Чачка кроз пројекат рејонизације, који финансира Министарство пољопривреде, успели су током
Фото: РИНА

ове године да позиционирају српску шљиву тамо где она заправо треба да буде.

“У шљиварству наше земље, доминирају сорте створене у Институту за воћарство у Чачку. Првенствено чачанска лепотица, чачанска родна, али оно што ме посебно радује јесте све веће интересовање за наше новије сорте наду, петру и дивну. Њих немамо још у понуди, али у складу са Законском регулативом за производњу садног материјала имаћемо их током 2021. године, тако да могу да закључим да је шљива водећа врста воћака у нашој земљу”, рекао је за РИНУ, директор Института за воћасртво у Чачку, др Милан Лукић.

Ресорно министарство је пре две године препознало потребу да се уради рејонизација на подручју целе Србије са циљем да се управо према агротехнолошким условима, климатским и земљишним чиниоцима пољопривредне кулуре позиционирају тамо где треба.

“Свака воћка тражи посебне услове када су у питању клима и земљиште, попут кајсије, брескве и малине које се не могу гајити свуда. И зато је потребно направити класификацаију како би остварили најбоље резултате и максималан принос”, наглашава Лукић.

Следеће године због промене начина финансирања науке у Србији, Институт за воћарство у Чачку прелази на институционално финансирање.

“Очекује нас један тежак и напоран рад, припрема програма за област истраживања , конкурисање за велики број пројеката код Фонда за науку, који је основан током ове године, преко Иновационог фонда, и један комплетно нов начин функционисања Института . Већ смо код Фонда за науоку конкурисали са четири пројекта и очекујемо исход,а свакако у наредној години бићемо спремни кад буде расписан позив”, заључио је Лукић.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.279.710 посета
Тренутно на сајту: 401 посетилац(a)