Предели западне Србије инспирација уметницима из Кине 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Предели западне Србије инспирација уметницима из Кине
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
19.09.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Посета кинеских уметника граду на Морави је наставак добре сарадње Центра за визуелна истраживања „Круг” и Министарства културе.
Уметници из Кине у посети Чачку, фоот: ГЗС

Кинеска амбасада је довела девет својих најцењенијих уметника у Србију како би приближили своје традицинало схватање уметности, и упознали се са нашом авангардом.

„Због дугогодишње добре сарадње са нашим министарством, позван сам да угостим професоре универзитета уметности, њихове асистенте и врсне уметнике и да им обезбедим радни простор. Дом ученика је уступио изванредан простор за рад, а ми смо их већ првог дана упознали са свим нашим институцијама културе. Они су такође желили да шире упознају нашу културу, тако да смо обишли и моје Тијање, манастир Милешеву, били смо гости Дома културе у Пријепољу. Посетили смо и етно село Сирогојно, Октобарски салон у Београду и манастире у Овчарско-кабларској клисура. Упознали смо их са нашим великим међународним пројектима које радимо овде у Чачку то су Уметност и папир и Библиотека отворена књига Балкана, чиме смо заокружили читаву културну понуду коју имамо. Они су наставили пут Црне Горе”, рекао је домаћин, сликар Божидар Плазинић.

Сликар Божидар Плазинић, фото: ГЗС

Према његовим речима гости су задивљени лепотама Србије а посебно гостопримством што су најбоље показали ученици Уметничке школе у Чачку, где су се деца скоро расплакала у сусрету са њима.

Немања Допсај професор клесарства, вајања, материјала и технике у Уметничкој школи у Чачку рекао је да је ово феноменално искуство за ђаке.

Немања Досај професор у Уметничкој школи, фото: ГЗС

„Сусрет две културе и упознавање њиховог размишљања о грађењу цртежа, техници и изради неког уметничког дела, је непроцењиво. Поготову када неко из далеке Кине дође да то покаже. Они су фасцинирани и самим ђачким радовима као и целом школом и приступом уметношћу, јер колико сам ја схватио они немају уметничку школу већ на универзитету то изучавају”, рекао је Допсај.

Лун Хуи један од уметника из Кине рекао је да је циљ посете не само добра комункиција наше две земље и упознавање града, већ и учење техника уметника који су рођени и раде у Чачку.

Лун Хуи уметник из Кине, фото: ГЗС

„Божо Плазинић се трудио да нам за неколио дана покаже све лепоте града и атмосферу уметности. Много нам се то свидело, а највише природа и архитектура. Уметничка школа коју смо посетили је фантастична, а посебно би истакли село Тијање и Народни музеј у Чачку”, навео је Хуи.

Димитријевић Виолета, ученица четвртог разреда Уметничке школе у Чачку на смеру дуборез истакла је као веома интересантну ствар то што су сликари углавном радили воденим бојама и из главе, а посебно су јој се допали слободни потези.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.509.502 посета
Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)