Јованова башта - од сметлишта до летње позорнице 



 

Јованова башта - од сметлишта до летње позорнице
28.11.2019 09:41 | 0 коментар(а)



Нова Варош – „Унапређење живота грађана општине Нова Варош уређењем Јованове баште“

је назив пројекта који су партнерски реализовали Министартво заштите животне средине, Канцеларија за младе, удружење „СМАРТ“ и општина Нова Варош. Ресорно Министартво је подржало рад удружења на заштити животне средине и определило 600 хиљада динара за активности на уређењу запуштених градских џепова, промовисањем значаја уређења и очувања јавних зелених површина, док је локална самоуправа учествовала са пола милиона динара.

Јованова башта је плато изнад зграде Библиотеке „ Јован Томић“ где се некада налазио стари МУП. До овог лета, тај простор је представљао опасност за пролазнике и школску децу. Као ауторе идејног решења пројекта „Јованова башта“ Општинска управа је ангажовала асистенате Универзитета у Београду – Архитектонског факултета: Ану Зорић, Александру Ђорђевић, Јовану Бугарски, Јелену Басту и Милоша Костића. Будући да је Ана Зорић рођена у Новој Вароши, одлука тима била је да пројекат поклони граду, као одраз професионалне одговорности и жеље за допринос развоју квалитета места из којих потичемо.

Архитекте су простор пројектовале за јавну намену, као летњу позорницу. Пренамена у отворени јавни простор објашњава се кроз његову важност за одвијање свакодневног живота грађана, остварујући бенефите у оквиру квалитета живота, доприноса осећају грађанске кохезије, социјалне и културне интеракције, подршке економском развоју, повећања сигурности, здравља и благостања, мобилности и свеукупног квалитета животне средине. Реферишући на стручна истраживања, аутори истичу да су отворени јавни простори кључни полигони стварања осећаја заједнице, самим тим грађанског идентитета и урбане културе.

Основна идеја пројекта базира се на просторно-програмској релацији културно-образовних установа (Библиотеке и Основне школе), у жељи да интерпретира допуну функција ових установа кроз одговарајуће активности слободног времена (читање, игра, окупљање, театар на отвореном..). Стога контекст затеченог терена у великом нагибу надомак степеништа наводи обликовање амфитеатра на отвореном, са елементима који са једне стране наговештавају начин коришћења и везу са физичким контекстом (платои, степенице, трибине, подзиди, зеленило), а са друге стране симболичку и програмску везу са културним контекстом локалитета (сцена и аудиторијум на отвореном који реферишу на коришћење у сврху рецитација, књижевних вечери, концерата, представа, изложби..). Оригинални пројекат предвиђа и детаље попут утиснутих књижевних цитата у плочнике и зидове летње сцене, или пак графите и цртеже књижевника, у циљу да наговести дух места и неправедно запостављену културну потку нововарошког краја. Симулација обрастања у вегетацију наглашава идеју „Јованове баште“ и истиче природност места стварајући визуелну и звучну баријеру отвореног јавног протора смешеног унутар стамбеног ткива.  

 

Глас западне Србије





Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NOVA VAROS UREDJENJE PROSTOR JOVANOVA BASTA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 87.469.507 посета
Тренутно на сајту: 49 посетилац(a)