Радници неће тајкуне у фабрикама оружја 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Радници неће тајкуне у фабрикама оружја
Trenutno na sajtu: 498       |       Podeli:
16.12.2017 | 0 коментар(а)



Синдикати Заставе оружја из Крагујевца, Прве искре из Барича, ваљевског Крушика, ужичког Првог партизана,

Милана Благојевића из Лучана и чачанске Слободе, заједнички данас осудили начин на који Министарство одбране у скупштинску процедуру уводи нови закон о производњи и промету наоружања и војне опреме.

Који ће пресудно да одреди будућност једне од најпрофитабилнијих индустријских грана у Србији.

Оружарски синдикати су огорчени чињеницом да је Нацрт који је 13. децембра достављен фабрикама Одбрамбене индустрије Србије дат на увид искључиво пословодствима тих предузећа, али не и синдикалним организацијама. Још огорченији су сазнањем да се у делу тог закона, којим се предвиђа приватизација фабрика ОИС, поред доскора помињаних иностраних инвеститора и компанија, сада „у игру“ уводе и домаћи улагачи.

„Недопустиво је да Министарство одбране од синдиката фабрика ОИС скрива завршну верзију закона, а да истовремено од фабричких пословодстава захтева да се се о том законском акту изјасне у року од неколико сати. Тим пре што Нацрт закона, како смо дознали, има низ нових решења која у Одбрамбеној индустрији Србије нико до сада није видео. Отуда је апсолутна неистина да је актуелни Нацрт закона усаглашаван са синдикалним организацијама, како то надлежни наводе“, истиче се у саопштењу синдиката ОИС, уз поруку да бројне одредбе понуђеног закона „иду на штету фабрика и радника“, док је „велики број за предузећа и запослене важних питања остао нерешен“.

Међу новим решењима која према мишљењу синдикалаца, „иду на штету“ предузећа ОИС и запослених јесте, поновимо, и оно којим се домаћим инвеститорима омогућава куповина капитала војних фабрика, што је за синдикате неприхватљиво. Ово понајвише стога што у синдикатима сматрају да се тиме отвара простор за улазак сумњивог капитала у фабрике ОИС, које су од стратешког значаја за безбедност земље.

Синдикати, с друге стране, страхују и да ће, у случају да и домаћи тајкуни буду актери приватизације војних фабрика, доћи до масовног отпуштања радника, као што је то чињено у готово свим домаћим фабрикама које су, у минулих петнаестак година, приватизовали домаћи предузетници.

„За синдикате су потпуно неприхватљиве бројне одредбе предложеног закона, као и намера надлежних да Нацрт закона у скупштинску процедуру уђе по хитном поступку, и то током новогодишњих празника. Због свега тога, захтевамо да се улазак Нацрта закона у Скупштину заустави, док се не реше питања од виталног значаја како за фабрике ОИС тако и за запослене. У супротном, запослени ће бити принуђени да се синдикалном борбом боре за будући статус и опстанак својих предузећа“, наглашава се у заједничком обраћању синдиката.

Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.489.896 посета
Тренутно на сајту: 499 посетилац(a)