Делегација УСАИД-а посетила "Унију Чачак 2000" 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Делегација УСАИД-а посетила "Унију Чачак 2000"
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
31.10.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - У склопу активности на припреми своје дугорочне стратегије и програма помоћи у Србији,

мисија спроводи студију потенцијала Србије у области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности. Како би се делегација УСАИД-а упознала са најзначајнијим активностима и потребама у области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, чланови Управног одбора "Уније Чачак 2000" позвали су заинтересоване фирме на састанак, који је одржан у седишту удружења.

На почетку састанка Адам Зимоњић, директор "Уније Чачак 2000" је поздравио присутне и отворио састанак. Он је напоменуо и да је ово удружење 2004. године реализовало УСАИД пројекат за набавку опреме и унапређење интелектуалног капацитета.

"Надамо се да ће и овај састанак бити од користи у циљу смањења потрошње и примене обновљивих извора енергије", истакао је Зимоњић.

Александар Мацура, један од сарадника на овом УСАИД петогодишњем студијском програму, истакао да је једна од области управо енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије.

"Циљ ове посете је да сазнамо на који начин фирме троше енергију, висину трошкова које издвајају за утрошену енергију и колико су информисане о савременим технологијама очувања обновљивих извора енергије", казао је Мацура.

Поступно се разговарало о употреби котлова на пелет и биолошки сечени отпад, коришћењу земног гаса, топлотних пумпи и соларних панела, као и о институцијама које би требале да помогну кроз подстицајна средства или субвенције.

Александра Новикова, сарадница за спровођење програма УСАИД-а, поставила је неколико питања која се тичу мерења снаге електричне енергије која се користи, који су критеријуми када се купују котлови за грејање, да ли се разматра у којој мери утичу на загађење животне средине и да ли постоји одређени он лине портал, као систем информисање о овој тематици.

Као заједнички предлог, присуни су истакли да је потребно приступити гранском проблему на основу дијагностике стања у свим фирмама које су заинтересоване и по могућству да се спроведе уз подршку УСАИД-а. Мацура и Новикова прихватили су предлог који ће истаћи у комплетном записнику са овог састанка.

Радном састанку је присуствовало дванаест учесника из фирми: Интерфоод 60, Тетрагон, Поло, Инхром, Бинметал, Нолеко (ћерка фирма Унипромета) и други.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak udruzenje unija 2000 sastanak usaid

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.853.811 посета
Тренутно на сајту: 461 посетилац(a)