Упути напунили бање 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Упути напунили бање
Trenutno na sajtu: 508       |       Podeli:
15.08.2017 | 0 коментар(а)



Готово 16.000 становника Србије ишло је у првој половини ове године на продужено лечење и рехабилитацију у бање о трошку здравственог осигурања.

Свака од 15.772 упућене особе у рехабилитационом центру је провела, у просеку, 25 дана.

Са медицинским упутом највише се ишло у Институт за рехабилитацију у Сокобањској у Београду, Институт за лечење и рехабилитацију “Нишка Бања”, Специјалну болницу за рехабилитацију “Рибарска Бања”, Специјалну болницу за неуролошка и посттрауматска стања “Стари Сланкамен” и у Специјалну болницу за рехабилитацију “Агенс” у Матарушкој Бањи.

Медицинска рехабилитација здравствену касу је прошле године коштала 2.951.035.106 динара. Према подацима Републичког фонда здравственог осигурања, највише је за ове трошкове издвојила филијала у Нишу, са чије територије је највише осигураника упућивано у бање, чак више него из Београда.

"Од јануара до краја јуна ове године осигураницима упућеним у рехабилитационе центре призната је рехабилитација у трајању од 395.283 дана", каже Верица Лазић, в. д. директора РФЗО. РФЗО је за осигуранике упућене на медицинску рехабилитацију у стационарне здравствене установе специјализоване за рехабилитацију на терет средстава обавезног здравственог осигурања, за прву половину године, уплатио 1.274.278.788 динара. То је за 0,3 одсто мање него у истом периоду 2016. године.

В. д. директора РФЗО Верица Лазић, фото: Новости

У рехабилитационе центре ове године најчешће су ишли осигураници из Београда, Ниша, Новог Сада, Ужица и Сремске Митровице.

Оболели су са упутом у бање најчешће одлазили због одузетости једне половине тела услед шлога и других неуролошких болести, прелома натколенице, после операција на отвореном срцу, као што су уградња срчаног бајпаса или вештачког срчаног залиска, затим због акутног инфаркта срца и поновљеног инфаркта и због прелома потколенице.

Правилником о медицинској рехабилитацији у стационарним здравственим установама специјализованим за рехабилитацију прописано је да се продужена рехабилитација спроводи као лечење или као превенција погоршања, односно настанка компликација одређене хроничне болести.

Тако је због превенције погоршања, односно настанка компликација код оболелих од шећерне болести, који су на терапији инсулином, у бањи било 420 осигураника. Око пет одсто оних који су са упутом ишли у рехабилитационе центре су деца до 18 година, која су у бање упућивана због лечења повреда и обољења, превенције настанка компликација гојазности за узраст од 12 до 18 година, превенције настанка компликација шећерне болести и после лечења од онколошких обољења. Због малигних тумора, рецимо, у рехабилитационим центрима у првих шест месеци ове године боравило је 37 деце, укупно 777 дана.

ПРЕМА МЕСТУ БОРАВКА

* Рехабилитација се спроводи у здравственој установи за рехабилитацију у којој ће у најкраћем року започети опоравак и која је најближа месту пребивалишта осигураника.

* Могуће је и да се она продужи ако се у току спровођења рехабилитације постигну очекивани резултати и ако се продужењем трајања рехабилитације ти резултати могу побољшати.

* Од укупног броја упућених на рехабилитацију, продужење је у првих шест месеци одобрено за 2.542 осигураника, и то за још 52.929 дана. Највише продужења одобрено је за дијагнозу одузетости једне половине тела, и то 42,5 одсто од укупног броја продужења.

ПРЕДЛОГ ЈЕДНОГ ИЛИ ТРИ ЛЕКАРА

Предлог за упућивање на продужену рехабилитацију даје изабрани лекар на упуту за стационарно лечење или три лекара одговарајуће специјалности здравствене установе у којој се осигурано лице налази на стационарном лечењу основне болести.

Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.351.312 посета
Тренутно на сајту: 508 посетилац(a)