Закони штите жене, питање је колико се спроводе у пракси 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Закони штите жене, питање је колико се спроводе у пракси
Trenutno na sajtu: 494       |       Podeli:
22.12.2020 | 0 коментар(а)



У Србији постоји добар законодавни оквир када је реч о заштити жена од родно засноване дискриминације и повреде права у области рада и
Закони штите жене, питање је колико се спроводе у пракси, Фото: ГЗС

запосљавања, али је питање колико се у пракси те законске одредбе доследно примењују, речено је на онлајн скупу који је на ову тему организовало Виктимилошко друштво Србије.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је оценила да надлежне инстутуције реагују на ове случајеве, да је притужби жена све више и то пре свега зато што су оне сада храбрије, па реагују, али да и даље постоји страх да се пријаве случајеви кршења права.
Нагласила је да је у области рада и запошљавања и заштите права жена, велика улога синдиката, због чега се синдикалним организацијама стално указује да искористе своју улогу и помогну женама.

Јанковић је истакла да су све време постојања канцеларије поверенице за заштиту равноправности, притужбе због дискриминације у области рада и запошљавања на првом месту и чине око трећину укупног броја притужби.

Оне се најчешће односе на то да послодавци са женама потписују бланко споразуми о отказу у случају да остану у другом стању, затим да се женама отежава остваривање права на материјална примања и здравствену заштиту за време трајања породиљског одсуства и слично.

Осврћући се посебно на ситуацију коју је у овој области изазвала криза са ковидом19, Бранкица Јанковић је истакла да је неједнакост ту нарочито дошла до изражаја када је реч о незапосленим женама.

"Ниједна мера помоћи није одређена посебно за њих. Незапослени, као људи ван система, нису довољно препознати и то би ваљало да се исправи", рекла је она.

Директорка Виктимолошког друштва Србије (ВДС) Јасмина Николић представила је пројекат "Препознај родну дискриминацију, препознај повреду права у области рада и запошљавања! Реагуј!“, који је ВДС почео да спроводи у фебруару и спроводиће га до априла следеће године.

"Кроз овај пројекат имали смо активности на примени помоћи женама, праћења судских процеса везаних за ову област, осмишљавање и штампање водича како, где и коме могу да се обрате жене којима су повређена права у сфери рада и запошљавања", објаснила је Јасмина Николић.

Представљајући водиче за заштиту жена од родно засноване дискриминације у области рада и запошљавања и поступке заштите председница Управног одбора Виктимолошког друства Србије, Сања Ћопић је навела да је родна неравноправност посебно изражена на тржисту рада, у доношењу одлука у економској сфери и образовању.

"Ситуација последњих година јесте боља када је реч о законском оквиру, али тешко је рећи да ли је и у пракси тако", навела је она и додала да се родно заснована дискриминација још тешко препознаје.

Водич за заштиту жена, као драгоцен документ за све који се баве овом облашћу, садржи преглед законодавног оквира овог проблема, коме жене могу да се обрате као и информације институцијама, независним телима и организацијама цивилног друштва којима жене могу да се обрате.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


brankica jankovic poverenik ravnopravnost pandemija invaliditet prava povrenica rodna ravnopravnost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.876.059 посета
Тренутно на сајту: 495 посетилац(a)