Манaстир Хиландар даровао општини Чајетина златиник са ликом краља Милутина 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Манaстир Хиландар даровао општини Чајетина златиник са ликом краља Милутина
Trenutno na sajtu: 322       |       Podeli:
24.10.2022 | 0 коментар(а)



Чајетина - Поводом недавног обележавања седам векова од смрти светог краља Милутина, великог ктитора манастира Хиландар,
Фото: РИНА

Сабор манастира је одлучио да изда само 10 златника са ликом краља Милутина, јединствених на свету и да их додељује онима које препознаје да настављају дело светог краља Милутина и осталих ктитора Хиландара. Један од ових десет златника на читавом свету добила је и Општина Чајетина.

Фото: РИНА

"Ово велико признање и част коју нам је манастир Хиландар указао представља истовремено и обавезу да са игуманом и монасима још више радимо на пројектима духовности и саборности српског народа и свих његових пријатеља. Пример светог Саве, који је још увек жив у нашим мислима и у свему што радимо, нас обавезује да будемо достојни својих славних предака који су управо у најтежим тренуцима за Србију и српски народ у манастиру Хиландар проналазили додатну духовну снагу за очување националног и културног идентитета, рекао је за РИНУ председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Он је свечано почетком јула уручио одлуку Скупштине општине игуману манастира Хиландар архимандриту Методију а у сврху пројекта изградње научно-образовних кампова манастира Хиландар. Захваљујући се, игуман Методије је даровао управо тај златник краља Милутина због ове одлуке али и због сталне подршке коју Општина Чајетина пружа манастиру и монасима ове велике светиње.

"Пут Србије у будућности ће одређивати три теме - Косовски завет, став према Русији и српска саборност. Општина Чајетина је, као мала самоуправа, на сва три ова поља учинили колико је могла и уверен сам да ћемо тако радити и у будућности. Заједно са братством манастира Хиландар помажемо децу са Косова и Метохије и децу из Хрватске која тешко живе у енклавама. На плану саборности смо сви дали велики допринос - грађани општине Чајетина, чланови Општинског већа, одборници, инвеститори - и овом одлуком да земљиште доделимо Хиландару смо показали своју решеност да останемо на светосавском путу", закључио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

 

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zlatnici hilandar cajetina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.472.140 посета
Тренутно на сајту: 322 посетилац(a)