Матија – јер довољна је само једна реч 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Матија – јер довољна је само једна реч
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
04.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис" у петак, 1. новембра одржано је

поетско вече Матије Бећковића и отворена изложба „Матија" ауторке Драгане Типсаревић. Препуна Галерија и Велика сала Библиотеке још једном су потврдили велико интересовање Чачана за Бећковићево књижевно трајање и квалитет.

Песник „чија је поезија можда најчитанија поезија данашњице", како је навела Душица Брковић водитељ програма, је добитник многих књижевних награда, па и Дисове награде за целокупан опус. Он је био лауреат 27. Дисовог пролећа 1990. године када је настала поетска књига „Надкокот" са илустрацијама Моме Капора.

Песником из чијих стихова већ деценијама исијава духовност, традиција и историја, његовом стваралачком и приватном биографијом, бавила се Драгана Типсаревић, ауторка изложбе „Матија". Ова поставка је настала пре две године поводом музичко-сценског догађаја „Гусле славе Матију" које је у Краљеву организовало Друштво гуслара „Жича". Изложба је у међувремену допуњена новим паноима и обишла је неколико градова у Србији. У програму отварања учествовао је гуслар Радован Пековић који је извео две песме Матије Бећковића.

О концепту саме изложбе која је „ткање на два разбоја које траје читавог живота" говорила је Драгана Типсаревић, бивша директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани" у Краљеву.

„Изложба има веома једноставан наслов Матија, јер је једна реч сасвим довољна да буде јасно да је изложба посвећена Матији Бећковићу. На 25 паноа изложба хронолошки прати две биографије, тј. две животне целине песника Матије Бећковића. Прву у којој су фиксирани датуми које знају готово сви и другу у којој није фиксирано ништа. У првој биографији посетиоци могу пропратити рођење песника, детињство, школовање, будућу каријеру. Друга Бећковићева биографија представља величанствену поетску грађевину чији почеци сежу у 1957. годину и објављивање прве песме у листу „Млада култура", а која се за сада завршава двема збиркама Мојих 80 и 100 мојих портрета, које су објављене пред 63. Сајам књига у Београду."

У Великој сали Библиотеке пред више од 250 посетилаца Матија Бећковић је своје стихове традиционално говорио наизуст. Као увод у једносатни песнички празник за све присутне, академик је рекао: „Сваког дана слушамо како је време поезије прошло, како су песници отпевали своје, али кад видим овај призор, све се то за тили час демантује. Веома сам узбуђен што сам видео зграду Градске библиотеке у Чачку. То је вероватно најлепша библиотека у Србији."

Изложба „Матија" отворена је до 10. новембра. у Галерији Библиотеке.

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak biblioteka izlozba matija beckovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.438.296 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)