Зграда Старог начелства у новом руху 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Зграда Старог начелства у новом руху
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
23.09.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - У непосредној близини конакa Јована Обреновића из 1835. године, најстаријe стамбенe зградe у Чачку,

на којој је сачуван грб династије, једини у Србији, налази се зграда Окружног начелства, коју данас називамо Старо начелство.

Данас се у згради Старог начелства налазе Међуопштински историјски архив у Чачку, просторије које користи служба рачуновдства за све установе културе у Чачку, као и канцеларије, депои и Галерија Народног музеја у Чачку. Све до 1967. године зграду Старог начелства користио је суд. Од 1968. године у зграду се најпре усељавају Архив и Музеј, који је 1980. године отворио и своју Галерију за повремене изложбе.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да средства која се улажу у обнову фасаде и реконструкцију крова, са декоративном расветом, учиниће да овај бисер архитектуре у самом центру града засија сјајем какав град заслужује. Он је навео да ће се радови на целокупном објекту ускоро наставити.

Оронула фасада зграде Старог начелства

Иначе, зграда Старог начелства почела је да се зида 1875, а радови су завршени 1878. године. Руководилац радова био је чачански индустријалац Фердинанд Крен, заједно са зидаром Јевремом Савићем. Зграда је академски пројектована. Приземље је обрађено рустиком, а класицистичко решење види се из ритмичког распореда прозорских отвора. Конзерваторски радови извођени су 1975–1976. а сечење зграде и изолација од влаге 1998. Увођење нових електричних инсталација рађено је 1998–1999, препокривање крова, постављање олука и мењање прозора 2001. године. Зграда Старог (Окружног) начелства проглашена је 1979. године за културно добро од великог значаја.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zgrada nacelstvo cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.443.460 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)