Радионице за економски независну жену 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Радионице за економски независну жену
Trenutno na sajtu: 407       |       Podeli:
02.12.2019 | 0 коментар(а)



Сјеница - Радионица за жене старости 40+ година из општина Сјеница, Брус и Рашка које

се баве израдом традиционалних рукотворина, а које су упознате са иновативном производњом рукотворина путем комбинације модерних елемената дизајна са традиционалним мотивима, одржана је у Сјеници.

Циљ пројекта је изградња међугенерацијске мреже жена у неразвијеним општинама Рашка, Сјеница и Брус и испуњења њихових економских права и побољшања услова да делују као покретачи позитивних друштвено - економских промена у њиховим мултиетничким и мултирелигиозним заједницама.

У менторској фази пројекта обучене жене ће заједно са експерткињом Маријом Иванковић – Јуришич, дизајнерком текстила и власницом модног бренда „Марија хандмаде“ радити на креирању и производњи прототипова сувенира и рукотворина на основу комбинације иновативних техника, дизајнерских елемената и традиционалних мотива рукотворина. Ти иновирани етно - дизајнерски производи, ручно израђени од стране полазница обуке и менторског програма, ће затим током завршне пројектне манифестације бити представљени у оквиру изложбе на којој ће такође као један од резултата пројекта бити промовисана „књига стандарда“ дигиталних решења модерног дизајна у рукотворинама.

Радионица у Сјеници, фото: сајт општине Сјеница

„Мени је изузетно задовољство што своје десетогодишње искуство могу да поделим и пренесем женама, кроз практична знања. Фолклорно наслеђе и традиционална техника су инспирација, путем којих можемо доћи до нових производа који се могу пласирати на тржиште и тако остварити економска независност жена“, истакла је менторка Марија Иванковић – Јуришич.

Начелница Одељења за привреду и развој, Маида Касумовић, пожелела је топлу добродошлицу свим учесницама, и изразила задовољство због великог интересовања за овај пројекат.

„Задовољство ми је да на једном месту видим оволико суграђанки, те се надам да ће ово бити слика коју ћемо чешће имати прилику да видимо у будућности. Ми се заиста трудимо да све пројектне активности подржимо, а пројекти који подразумевају јачање жена и женског предузетништва, свакако су приоритет Локалне самоуправе, а мени лично представљају задовољство да радим на истим. Овај наш данашњи скуп ће бити својеврсна база података за нас и све даље активности које ће се спроводити и које ће се тицати јачања жена и женског предузетништва, па вас охрабрујем да се увек одазовете позивима попут овог“, додала је начелница Касумовић.

Начелница Одељења за привреду и развој Маида Касумовић, фото: сајт општине Сјеница

„На данашњој обуци је било речи о споју традиционалног и модерног где су присутне имале прилику да се упознају са иновативном производњом рукотворина. Обука за млађу групу жена од 18 до 35 година ће се одржати у јануару 2020.године, а том приликом ће полазнице обуке бити обучене у области дигиталног брендирања и промоције. Надамо се даљој успешној сарадњи као и успешној реализацији планираних активности”, истакла је координатор пројекта “Изградња међугенерацијског и интеркултуралног моста економског просперитета за жене у Рашкој и Сјеници, Емина Кучевић Ровчанин.

Општинска управа у Сјеници је дала потпуну подршку у даљој реализацији овог пројекта, Амбасада САД-а је финансијски помогла пројекат, док реализацију спроводи Удружење пословних жена Србије у сарадњи са локалном кућом развоја Брус као и у сарадњи са Рашком и Сјеницом.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sjenica radionica zene ekonomsko osnazivanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.440.164 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)