Вучић:Србија не може да призна независност Косова без компромисног решења.Амерички сенатори:САД ће подржати договор Приштине и Београд 



 
Вучић:Србија не може да призна независност Косова без компромисног решења.Амерички сенатори:САД ће подржати договор Приштине и Београд
Trenutno na sajtu: 619       |       Podeli:
06.09.2019 | 0 коментар(а)



Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија не може да призна независност Косова ако не дође
Александар Вучић, фото: ГЗС

до компромисног решења и додао да позиција званичног Београда по том питању није нимало лака.

"Наша позиција није нимало лака... Албанци очекују да добију потврду онога што мисле да су сасвим добили. И ни на шта мање не желе да пристану јер не желе да признају да им никада неће бити консолидована држава без Србије. Наравно да ће највећи притисак бити на Србију. Али Србија не може да призна независност ако не дође до компромисног решења. И нема ту филозофије велике. И може да нас мучи ко год хоће", рекао је Вучић.

Након разговора са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем у Београду, Вучић је поновио да Србија жели постизање компромисног договора са Приштином али да тај договор не може да представља испуњење циљева једне стране у потпуности а да српска страна не добије ништа.

Председник је рекао да би требало омогућити договор у којем би обе стране пођеднако изгубиле и пођеднако добиле.

"Опорављање односа Срба и Албанаца и постизање трајног мира између два највећа народа на Западном Балкану било би од огромне користи, не само за та два народа већ и за све остале народе који живе на овом простору", рекао је Вучић.

Он је рекао да је највећи део разговора са сенаторима протекао на тему Косова и захвалио гостима због тога што се труде да пронађу решење за наставак дијалога и што желе постизање компромиса Београда и Приштине.

"Сенатори су указали колико су задовољни економијом у Србији а колико би желели да се измене неке ствари у области владавине права. Ја сам их саслушао и рекао да много тога можемо и морамо да поправимо", рекао је он.

Амерички сенатори: САД ће подржати договор који постигну Приштина и Београд

Амерички сенатори Рон Џонсон и Крис Марфи изјавили су данас у Београду да САД подржава дијалог Србије и Косова и да ће подржати договор који две стране постигну.

"Америка је овде да вам буде пријатељ и обе нације ће имати велику подршку у постизању споразума", рекао је сенатор Рон Џонсон на конференцији за новинаре после састанка са председником Србије Александорм Вучићем

Он је казао да би уместо навода да Америка врши притисак, употребио израз подршке Србији и Косову којом желе да дају простор да две нације одлуче саме какав ће бити споразум.

"А на крају процеса ми ћемо подржати споразум између њих и договор", рекао је Џонсон.

Он је казао да САД схвата да свака особа жели да живи у миру и стабилности да подиже своју породицу и да земља економски напредује, те да Америка жели да охрабри Србију и Косово у решавању спорних питања али да нема решења да нешто негде буде дато а негде одузето.

"Вероватно неће бити сви једнако задовољни", рекао је Џонсон.

Сенатор Крис Марфи рекао је да се нада да ће после избора на Косову, Приштина учинити одређене кораке како би се поново успоставили преговори са Београдом.

"Ми смо дошли да би пренели потпуно јасну поруку да су и републиканци и демократе у Конгресу уз Србију и желе снажније партнерство", рекао је Марфи.

Он је казао да ће САД пружити помоћ на сваки начин и да се надају да ће Србија наставити пут ка ЕУ и приближити се многим америчким политичким и економским савезницима у Европи.

Дачић: Пред Србијом тежак период у вези с Косовом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду после састанка са америчким сенаторима да је пред Србијом тежак период у вези са решавањем косовског питања, али да је добро да су сви свесни да је компромис једино решење.

Он је новинарима у Београду рекао да не постоје неки рокови за решавање питања Косова, али да је неопходно да се стекну одговарајући услови за наставак дијалога, а то је да Приштина укине таксе.

"То да Србија изгуби све, а да не добије ништа, то није могуће", рекао је Дачић.

ГЗС/ Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic kosovo priznanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.154.925 посета
Тренутно на сајту: 620 посетилац(a)