“Обреновићи” у Чачку 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
“Обреновићи” у Чачку
Trenutno na sajtu: 433       |       Podeli:
27.09.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - У Галерији Народног музеја у Чачку, представљен је четврти том публикације, “Обреновићи у музејским

и другим збиркама Србије и Европе”. О читавој едицији и томе како су “Обреновићи” настали, говорио је директор Музеја рудничко – таковског краја, један од уредника публикације Александар Марушић, говорећи о важној улози рецензената и свих сарадника на издавању претходна четири тома стручне каталошке публикације.

Др Игор Борозан, сматра да је питање сагледавања прошлости круцијално за један народ и, да, када смо већ помало занемарили историју средњевековних династија, овај пројекат, који говори о династији од које је почела нововековна историја Србије је од посебног значаја.

Публикација “Обреновићи” је темељ. Борозан овај пројекат сматра најважнијим у последњих двадесет година у нашој култури јер сличног нема ни код нас ни у Европи. Анализирањем радова, како он каже, видимо огромну грађу која је грађа не само династије, већ грађа друштва 19. века. Посебно је истакао важност научног апарата и литературе, који за све будуће истраживаче отварају пут. Игор Борозан је истакао да постоји више патриотизама, али да је од свих најважнији културни патриотизам, јер без културе није одржива ниједна заједница. У томе се огледа и и велики значај објављивања “Обреновића”.Како је Борозан један од рецензената, истакао је да је сваки заједнички пројекат, нарочито у данашње време изузетно тежак, а да, када се људима верује, утабан је пут новим томовима.

Музеј рудничко-таковског краја и уредници публикације Ана Боловић и Александар Марушић, стекли су неопходно поверење и утемељили пут новим томовима. По речима Борозана, свака нова свеска је боља од претходне. Богатство грађе је бескрајно и изнова доноси нешто ново. На самом почетку, Александар Марушић је истакао да би пројекат требало завршити анализом урађеног, што је потврдио и Игор Борозан, да задњи том је неопходно да буде аналитичка анализа читаве грађе.

Између осталог, истакнута је естетско - визуелна улога “Обреновића”. Све томове ликовно - графички је обрадио Вељко Тројанчевић, графички дизајнер из Горњег Милановца.

На крају, Борозан је истакао да културни патриотизам треба пропагирати кроз културни туризам. Треба препознати бренд Обреновића што је за Општину Горњи Милановац изузетно значајно. На култури треба градити идентитет.

Др Милош Тимотијевић, историчар чачанског музеја, истакао је да је на представљању првог тома, поменуто да би било добро обновити Таковски дворац, до чега сада и долази. Све установе Србије утемељили су Обреновићи и та чињеница се не сме занемарити.

Тимотијевић се осврнуо на радове који у “Обреновићима” говоре о чачанском крају и истакао да су многе зграде директно везане за ову династију, да многе улице носе називе по члановима династије Обреновић, мајка краљице Драге је рођена у Чачку, манастир Вујан је гробна црква Николе Милићевића Луњевице, споменик посвећен Другом српском устанку у Љубићу је од изузетне важности. Истакао је Тимотијевић да би у наредним томовима било потребно посветити простор урбаним целинама, објектима, улицама које су везане за династију Обреновић.

Госте је најавила директор чачанског музеја и један од аутора у четвртом тому Делфина Рајић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.113.591 посета
Тренутно на сајту: 432 посетилац(a)