Чланови породице неће више моћи да дају крв за најближе 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Чланови породице неће више моћи да дају крв за најближе
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
09.02.2018 | 0 коментар(а)



Организовано давање крви се не укида, напротив, одвијаће се као и до сада. Акције ће бити унапред планиране и организоване према календару,

о чему ће грађани благовремено бити обавештавани - каже др Градимир Богдановић, директор Института за трансфузију крви Србије

Наменско, породично давање крви од 1. јануара следеће године неће бити могуће када почиње пуна примена новог Закона о трансфузијској медицини. То ће умногоме олакшати онима који иду на операцију јер су до сада њихови чланови породице морали да обезбеде даваоце за одређени број јединица крви пре него што их ставе на програм за операцију.

Ово је последња година у којој ће се трансфузија одвијати по важећим правилима, крв даваоца тестираће се на савим нов начин

Трансфузија би, по, овом моделу, требала да буде боље испланирана и безбеднија.

Према препорукама СЗО и Савета Европе тренутно је најбезбеднији модел трансфузије потпуно укидање наменског, породичног давања крви.

- Организовано давање крви се не укида, напротив, одвијаће се као и до сада. Акције ће бити унапред планиране и организоване према календару, о чему ће грађани благовремено бити обавештавани. Досадашње, вишедеценијско искуство показало је да су мали центри за трансфузију крви били суочени са проблемима око мотивације давалаца у својим срединама - каже др Градимир Богдановић, директор Института за трансфузију крви Србије за "Новости".

Према новом Закону о трансфузионој медицини, крв ће прикупљати, тестирати, процесирати и дистртибуирати пет овлашћених институција: Институт за трансфузију крви Србије, Покрајински завод у Новом Саду, Завод за трансфузију крви у Нишу и Завод у Каргујевцу који је у фази оснивања.

Крв ће као и до сада моћи да да свако ко је здрав, имао од 18 до 65 година и више од 50 килограма. Мушкарци на свака три, а жене на свака четири месеца.

Крв давалаца и по новом закону тестираће се на ХИВ, хепатитис Б и Ц, и сифилис.

Извор: Телеграф/Вечерње Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.340.758 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)