Издања 55. Дисовог пролећа 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Издања 55. Дисовог пролећа
Trenutno na sajtu: 726       |       Podeli:
06.06.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Сваке године током Дисових свечаности Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”

издавачком делатношћу прати саму манифестацију и лауреата, па је и овог 54. Пролећа објавила три вредне публикације: „Сунце и лед” књигу изабраних и нових песама овогодишњег добитника Дисове награде Ђорђа Нешића, 49. број листа „Дисово пролеће” и каталог изложбе „Дим и прашина”, чији је аутор мр Маријана Матовић.

Збирка песама Ђорђа Нешића под називом „Сунце и лед” објављена је као 43. публикација у едицији „Књига госта”. Поговор је написао проф. др Радивоје Микић, а књигу уредио др Богдан Трифуновић. Књига лауреата је први пут објављена у тврдом повезу, а штампала ју је чачанска „Светлост” у тиражу 300 примерака.

Овогодишњи 49. број часописа „Дисово пролеће”, који од 1971. године прати истоимену песничку манифестацију на 46 страна доноси књижевни портрет Ђорђа Нешића, текстове који откривају до сада непознате, драгоцене детаље из Дисове биобиблиографије, као и текстове који имају задатак да овековече најзначајније моменте из бројних програма 55. Дисових свечаности. Уз опсежни интервју са Ђорђем Нешићем који је и ове године урадила Даница Оташевић, за лист „Дисово пролеће” писали су Радивоје Микић, Јана Алексић, Никола Вујчић, Бојан Ђорђевић, Драган Хамовић, Данијела Ковачевић Микић, Милан Громовић, Богдан Трифуновић, Дубравка Илић, Наташ Кривачевић Поповић, Тања Вуковић, Душица Брковић, Марија Радуловић, Зорица Лешовић Станојевић и др. Значајно место на страницама листа припало је радовима младих песника, есејиста и приповедача који су захваљујући литерарним конкурсима у организацији Библиотеке први пут изашли пред јавност. Од ове године главни и одговорни уредник листа „Дисово пролеће” је Оливера Недељковић, а дизајн је, као и претходних, урадио Зоран Јуреш.

Осим повеље, новчаног дела награде и објављене књиге стихова, лауреат Дисове награде сваке године добије и изложбу праћену каталогом у коме је представљен његов животни и песнички пут. Изложбу „Дим и прашина” која је отворена 25. маја у Позајмном одељењу за одрасле читаоце чачанске Библиотеке као и истоимени каталог који доноси и селективну библиографију Ђорђа Нешића урадила је мр Маријана Матовић, библиотекар-саветник Научног одељења, а штампала „Артера” из Чачка.

До наредног Сајма књига у Београду 2018. Библиотека ће објавити и награђени песнички рукопис Далибора Томасовића, овогодишњег Младог Диса из Сомбора.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.081.676 посета
Тренутно на сајту: 727 посетилац(a)