Вучић: Не могу да кажем људима да ћемо лепше да живимо када имамо рат у комшилуку о којем бруји цео свет 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Не могу да кажем људима да ћемо лепше да живимо када имамо рат у комшилуку о којем бруји цео свет
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
13.03.2022 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић говорио је синоћ о утицају кризе у Србији и свету насталој у услед рата у Украјини.

Иако је, како је навео, сваки дан све теже, према његовим речима неће бити кашњења плата и пензија, као и да постоји шанса за повећање плата просветарима.

Упитан на почетку емисије да прокоментарише утицај украјинско-руског рата на нашу земљу, као и како изгледа водити државу када сте под лупом истока и запада, он каже да ситуација није добра.

Свакако да ситуација није добра, није добра тамо, ни овде, нигде. Проблеми са којима се суочавамо су из дана у дан све већи. Таман када мислите да сте се припремили добро, онда схватите да ништа нисте урадили јер сутрадан долази нови проблем. Ми морамо неколико ствари да променимо код себе. Не могу да кажем људима да ћемо лепше да живимо када имамо рат у комшилуку о којем бруји цео свет. Дошли су нам најхладнији дани усред марта и издржали смо то - каже Вучић.

Према његовим речима ми мислимо да је све исто, али више ништа није исто. Како је навео, сви имају неку страну за коју навијају.

За сутра су најавили скупове на истим местима, уместо да ћуте сви и да разумеју да је за нас најбоље да размишљају о себи и о свом раду. Ми не идемо са одлуком за вртићима, јер сада не бисмо могли то да платимо, немам проблем са ликвидношћу, али не можемо да изађемо са том одлуком јер не знамо шта ће бити сутра. Погледајте каква се хајка води против Србије због авиона - рекао је председник.

"Сваки дан је све теже"

Како наводи, после пет или шест дана неће више бити два авиона, како нико не би рекао да покушавамо додатно да зарадимо.

Кокс нам је кренуо из украјинске луке. То смо већ купили. Немачке челичане се затварају. Губици ће бити у билионима. И они су спремни за то из политичких разлога. Ми нисмо мимо света. Све иде нормално и чуваћемо пуну стабилност, али људи морају да схвате у каквој се ситуацији налазимо. Сваки дан је све теже. Ништа више нећете моћи да набављате на исти начин. Имамо најнижу цену струје. Мени се не исплати да говорим ово 15 дана пре избора - наглашава. 

Помоћ за просветаре

Како је нагласио, људи морају да разумеју да "имамо безброј проблема на све стране", да су економске, политичке и друштвене последице "језиве". Међутим, навео је да држава размишља о помоћи за просветаре.

- Ово је најтежи сукоб на евроспком тлу од Другог светског рата. За Европу и све. Важно је да људи разумеју. Ја сам рекао Синиши Малом и Ани Брнабић да покушамо да нађемо начин за једнократну помоћ просветарима, од 100 евра или 10.000 динара. Они су ми рекли да погледам стање у буџету и колико ћемо чега морати да купимо и хоћемо ли за све то имати пара ако ово буде трајало шест месеци. Ми то нећемо да најављујемо пре избора, већ ћемо да гледамо да ли ћемо моћи око 1. маја да обрадујемо просветаре или не. Плате неће каснити у јавном сектору, сигуран сам и у приватном. Пензије никада неће да касне ни дана. Сва плаћања државе према фирмама неће да касне ни дана - рекао је Вучић.

То би било између 1,7 и 1,9 милијарди динара, додао је он. Желео је, наводи, да помогне просветарима, као што је држава помогла и здравственим радницима.

Они су ми рекли - није проблем, али погледај шта се дешава, колико нафте морамо да купимо, колико мазута, да купимо прехрамбене производе

Хоћемо ли имати за то, ако ово буде трајало шест месеци, годину, две, три - пренео је Вучић.

На питање хоћемо ли имати, одговорио је: "Хоћемо, јер ја увек говорим лошије, али увек нешто резерве сачувамо."

Додао је да је ситуација врло тешка и компликована, али да ће се ко 15. априла видети да ли ће просветари моћи да очекују помоћ око 1. маја.

"Имамо довољно хране и нафте"


Председник је поручио и да је обезбеђено довољно хране, као и нафте.

- Издржали смо такве ударе. У једном дану смо продали 7.000 тона нафте, то је рекорд свих времена, јер су лагали да нема нафте. Свега има. Стиже нам нова нафта. За 15 дана имаћемо до чепа пуне резерве. Спремамо се да издржимо дуже него било ко други, али људи морају да знају да то није џабе - рекао је Вучић.

Навео је да су и потребе угља велике и каже сад би питао оне стручњаке који су га критиковали када је говорио да нећемо да се одричемо ни Колубаре, ни Костолца, ни Дрмна. Додао је да се мора наставити са изградњом ХЕ Бистрице, Ђердапа 3, али и приметио да ће држава морати да се одрекне неколико пројеката, како људи не би осетили проблеме.

Вучић је рекао да је са немачком министарком спољних послова Анеленом Бербок имао коректан, добар, важан, али не и лак разговор.

- Не могу да причам о детаљима, то није фер. Ја сам штитио интересе Србије као што она штити интересе Немачке - рекао је Вучић у интервјуу за ТВ Пинк одговарајући на питање о чему се разговарало а што јавност није чула и да ли је било уцена и љутње.

Тектонске промене


Поновио је и да је Немачка наш највећи партнер и да је трговинска размена достигла 6,5 милијарди евра, као и да је пре краја 2021. године раст трговинске размене био 22 одсто, а да је од насе укупне спољнотрговинске размене 13 одсто са Немачком.

- Дојче банка каже да је интерес да остане у Русији, а два дана после напуштају Русију, мозете да мислите о цему говорим. Да ли ви стварно мислите да Фолксваген или Дајмлер желе да напусте огромно руско тржиште. То су ствари које тектонски менају све - истакао је Вучић.

Наводи и да је ланац снабдевања свих роба поремећен код свих, да се Кина најбоље сналази али да и они имају проблеме, као ида ће стопа раста да пада драматично.

Разговори са државницима


Оценио је да следи избацивање Русију из ММФ и Светске банке а како каже, "чекајте да видите наставак".

- Ми треба да гледамо позицију Србије која је прилично тешка - указује.

На питање ста је разговарао са другим државницима, Француске, Турске..., као и да ли има претњи и уцена, Вучић је подсетио да они поштују што говори отворено. Каже да су се разговори тицали свих питања од наше одлуке у УН, до свих наших одлука у будућности и економске сарадње и европског пута Србије.

Додаје да је разговарао и са политичарима из региона о снабдевању и напомиње да је Србија опредељена за Отворени Балкан и да ће Србија снабдевати суседе брашном и другом робом.

Медији и актуелна криза


Председник је оценио да је Русију погодила и изненадила реакција Запада, његово јединство и снага санкција. Он је, на питање везано за медије у актуелној кризи, рекао да је постојала жестока кампања против Руса пред овај рат.

- Руси су крили своје карте и нису се снашли. Били су у шоку од реакције Уапада, јединства и снага санкција их је ужасно погодила. Од четири или пет дана могао сам да видим по реакцијама људи у руском руководству да су се снашли, и сада су руски медији снажнији у медијском деловању и пропаганди од свих других - објаснио је он.

Казао је да не зна да ли су мислили да заврше све брзо, не очекујући велику буку, већ да прође све као са Кримом, а не на овом нивоу. Сада, преноси, руски медији имају целодневно извештавање из Украјине.

Он је констатовао да грађани Србије могу да гледају све канале - украјинске, руске, кинеске, америчке, немачке, уз опаску да он ноћу гледа кинеске, руске, америчке, немачке, француске канале.

Признање Косова


Према његовим речима, поједини на Западу "хоће да четири земље ЕУ, које су чланице НАТО-а признају Косово, како би Приштина ушла у НАТО и да је то сада потврдио и бивши портпарол НАТО-а Џејми Шеј". Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што је Шеј изјавио да је потребно још само четири земље НАТО да се сагласе и да Косово постане чланица.Вучић је казао, гостујући на Пинку, да су то све земље осим Кипра - Румунија, Словачка, Шпанија и Грчка, али да не мисли да је то реално у овом тренутку.

- То је њихова идеја, хоће да кроз ту идеју угурају, али не мислим да је то сада реално, није им потребна Србија као противник јер им не треба још неки проблем негде. Али, та идеја постоји. Нисам ја измислио причу о НАТО и Косову - 50 пута сам прошао кроз све папире, које добијам од служби.

Вучић је додао да, ипак, не разумеју да и Американци нису сасвим за то, нити Европљани могу да буду сасвим за то, јер доживаљавају НАТО као одбрамбено-безбедносни савез а не као несто за политички притисак. 

Нисам сигуран да ће ту одлуку да донесу - додао је Вучић и истакао да је Шеј већ показао у прошлости шта мисли и жели Србији.

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


u+vucic rusija kriza hrana

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.473.139 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)