Дуговека повест школских новина у чачанском крају 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Дуговека повест школских новина у чачанском крају
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
06.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Завичајно одељење Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку чува

прегршти часописа, новина, листова, годишњака и других повремених издања. Део фонда завичајне периодике чине ђачки и школски листови чије бујање почиње после Другог светског рату и увођења Општег обавезног основног осмогодишњег образовања 1949. године. Школска мрежа се полако шири, број ученика и радова расте, па тако и новинских збирки њихових.

„Најстарије новине основне школе у Чачку, чији се примерак чува у Завичајном одељењу, састављене су у ОШ ’Филип Филиповић’ и покренуте 1958. под насловом ’Будућност: лист ученика Друге осмогодишње школе’. Већ од првог броја 1959. носи поднаслов Лист ученика Основне школе „Филип Филиповић”. Деведесетих долази до привременог прекида у његовом излажењу да би поново био покренут 2005”, каже за „Политику” Тамара Јанковић, библиотекар у ГБ „Дис” у овом граду.

Она је недавно, у часопису своје струке „Глас библиотеке”, објавила преглед дела ђачке штампе из овог краја, листајући те записе учитељских збиља и ђачких умишљености.

Основна школа „Вук Караџић” покренула je своје прво гласило 1966. године. Према уводнику листа „Вуковац” ова кућа знања је најстарија школа у Чачку. Почетак се ослања на 1809. годину када је радила као четворазредна школа у приватној згради. На предузимљивост учитеља и општинских устоличеника 1903. године саграђена је нова школска зграда (данас зграда Економске школе), где је настављен рад. Предлогом Савета за просвету и културу Народног одбора градске општине Чачак на 43. седници одржаној 19. 8. 1955. донето је решење којим Основна школа „Вук Караџић” прераста у „Прву осмогодишњу школу”. Затим, НОО Чачак 10. 4. 1959, гледајући предлог овдашљег савета за просвету доноси решење којим се школи враћа првобитан назив Основна школа „Вук Караџић” Чачак.

Школска зграда која је подигнута да би примила 800 очекиваних ученика отворена је 1963. и од тада па до данас настава се одвија у том простору. Три године од почетка рада у новој згради, децембра 1966, школа је објавила билтен под називом „Школске вести: билтен основне школе `Вук Караџић`” у Чачку. Штампан је на латиници, док је насловна страна ћирилична. Одговорни уредник био је Предраг Радојичић, а редакцијски одбор чинили су Милојко Недовић, Радослава Бабић, Владан Тиосављевић, Грујица Лазаревић и Миљана Грујовић.

У билтену преовладавају текстови наставника из редакције који се тичу рада савета школе, наставничог већа, савета пионира, затим прилози о настави, организованим излетима, уређењу школе, раду школске библиотеке и секција. Готово сваки прилог пратиле су пригодне илустрације Грујице Лазаревића, професора ликовног у школи. Иако је у уводном тексту најављено излажење билтена четири пута годишње, колико је познато изашао је само један број. Овај билтен може се сматрати претечом листа „Вуковац”.

Први број школског листа под називом „Вуковац: литерарно-информативни лист ученика ОШ `Вук Караџић`” Чачак изашао је свечано на дан школе 8. новембрa 1969. године. Покренут је са циљем да буде литерарно - информативни лист ученика школе.

Поводом 20 година излажења листа објављен је прилог о томе како је „Вуковац” добио име. Било је то 1969. године пред прославу дана школе. Наставничко веће је одлучило да се крене са првим бројем школског листа. Требало му је дати име. О томе су највише размишљали професор српскохрватског језика и ликовни педагог Грујица Лазаревић. Пошто се све пише у вуковском духу нека се и лист зове „Вуковац”, предложио је професор Недовић. И тако оста до дана данашњег. Ликовно решење слова у имену листа урадио је сликар Лазаревић и тај клише и даље траје.

Иначе, прва штампарија у Чачку прорадила је 1. јуна 1888. када је власник Исаило А. Петровић обавестио грађанство да је отворио такву радњу са две ручне штампарске машине „Бостон”. Штампао је визит-карте, трговачка писма, извештаје, јеловнике и „рапорте за господу гостионичаре”, позиве за свадбе и забаве, посмртнице... Штампао је и седам књига, међу којима је најпознатија „Јован Хус”, М. М. Филипова.

 

Г. Оташевић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak biblioteka stampa casopisi skola tradicija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.139.563 посета
Тренутно на сајту: 382 посетилац(a)