Род боровнице на обронцима планине Рудник одличан, откупна цена ове сезоне била 700 динара 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Род боровнице на обронцима планине Рудник одличан, откупна цена ове сезоне била 700 динара
Trenutno na sajtu: 774       |       Podeli:
12.08.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Уз малину која је постала српски бренд, боровница претходних година



доживљава експанзију и многи је називају и воћком будућности. Површине под засадима овог плавог злата вишеструко су увећане, а пре четрдесет година прве веће плантаже боровница на територији Србије посађене су на пропланцима планине Рудник. Један од пионира јесте Момчило Пауновић који је ово воће посадио пре 16 година и сада има површину од 22 ара.

„Боровница није захтевна биљка, оно што је неопходан предуслов јесте одговарајуће кисело земљиште, са пх вредношћу од 4,2 до 5,3. Уколико то није у тим вредностима све је узалуд, не може ништа да се добије побољшавањем. Ове године своје засаде нисам ни ђубрио, а род је био одличан. Фантастично рађа и у систему слободног узгоја, даје приносе од чак 16 тона по хектару”, рекао је Момчило за РИНУ.

У Србији се боровница узгаја на скоро 2.000 хектара, а бројни су они који одлучују да засаде управо ово воће због могућности добре зараде. Откупна цена боровнице годинама уназад је у односу на друго воће, доста виша.

„Прошле године сам је продовао за 600 динара по килограму, а ове сезоне њена цена је 700. Све што се убере, може и да се прода кад је у питању боровница. Претходних година све је ишло за извоз, а сада је у наше домаће тржиште изузетно исплативо. Моје борвнице неретко спакујем и шаљем поштом на кућну адресу”, каже овај воћар са Рудника.

Он додаје да је најбоље боровницу продати као конзумну воћку, али он се одлучио и да је прерађује тако да су у његовом домаћинству светло дана угледали сокови, џемови али и вино од боровнице. Све то такође, нађе свој пут до купаца.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac rudnik borovnica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.031.295 посета
Тренутно на сајту: 774 посетилац(a)