Тешка година за воћаре, берба још није ни почела а већ се завршила 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Тешка година за воћаре, берба још није ни почела а већ се завршила
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
03.08.2018 | 0 коментар(а)



Tопола – Због честих обилних падавина које су погодиле општину Топола у протеклом периоду воће је у појединим засадима

страдало и до 100 одсто.  Плодови нектарине уместо за извоз иду на земљу јер су трули и оштећени, слично је прошла и шљива коју је баш пред саму бербу у понедељак град уништио.

“ Ја имам 3,5 хектара под воћем од тога око три хектара шљиве сорте Стенлеј и Чачанска лепотица све је било прва класа до понедељка  кад ми је град обрао целокупан род. Град је падао са кишом око 40 минута величине лешника, киша је била обилна око 55 литара по квадрату у нашем селу. За ову годину код мене је завршена берба нема шљиве да је није погодило и да ваља ово што је остало сада је само за ракију и то је једино што ћу моћи да искористим“, казао је за ТопПрес Владан Весић из села Жабари.

Владан Весић у свом воћњаку, фото: ТопПрес

Слична ситуација и у селу Винча, нектарина и винова лоза изгубиле су битку са временом.

„“Винограда имам 50 ари сорте Хамбург, ту је штета 95 одсто. Јабуке три хектара сорте Ајдаред, Златни делишес, Грени Смит и Гала, ових дана смо у воћњаку да би скидали оштећене и  труле плодове како би спречили даљу заразу и развој болести и да би сачували стабла за следећу годину. Ове године нећемо имати можда 10-15 килограма на дрвету да уберемо да ваља а иначе је засад у 20 години старости. Нектарину сорте Фантазија такође скидамо и бацамо на земљу, чујем да ће ове што су остале иоле здраве да узимају по 10 динара по килограму али да је мека и здрава а то изгледа неће остати ништа због киша које су честе“, истиче  Душан Креманац из Винче.

ГЗС/ ТопПрес

Душан Креманац у јабучару, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.139.675 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)