Деца из Чачка завршила на педофилском сајту у Украјини 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Деца из Чачка завршила на педофилском сајту у Украјини
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
23.08.2019 | 0 коментар(а)



Пре него што на друштвеним мрежама објавите фотографију свог нагог детета на плажи, размислите о томе да би она могла

да заврши на педофилским сајтовима. И то са његовим именом и презименом. То се већ неколико пута дешавало деци у Србији.

Један од начина прибављања оваквих недозвољених садржаја са интернета је и тзв. скривени нет ("ДаркНет"), који је паралелан уобичајеном интернету, али за који је потребан посебан софтвер за приступ. Када се једном приступи, претраживање веб-страница је исто као и на стандардном прегледачу, с тим да су ту развијена црна тржишта за илегалне активности, па и трговина порнографског садржаја са малолетницима као главним актерима.

Деца из Чачка на педофилским сајтовима у Украјини

На ово указује Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијане Јурић”. Како је недавно испричао за РТС, на два педофилска сајта чији су сервери у Украјини откривене су фотографије деце из Чачка. Чак и по начину претраге на сајту, може се, како је навео Јурић, навести име града, име и презиме детета, која су фотографисана потпуно нага. Све то зависи од тога како су родитељи поставили фотографије на Инстаграм или Фејсбук.

- Уколико су родитељи, отац или мајка поставили фотографију на којој пише, на пример, Марко Марић, Чачак, десет година, они тако са тим подацима и окаче фотографију - објаснио је Јурић.

Фотографије се продају за 10 до 50 центи, експлицитнији материјали и скупље

Какво је то црно тржиште? Према речима Јурића, црно тржиште на којима педофили продају украдене фотографије деце са друштвених мрежа постоји већ дуги низ година, међутим у Србији се тек сада почело говорити о томе.

- По ономе за шта ми имамо доказе, фотографије се продају за 10 до 50 центи. Одређене фотографије и видео-материјали на којима се може видети сексуално злостављање деце се продају много скупље и достижу цену и до 200-300 евра - каже за „Блиц“ Јурић.

Према његовим речима, ово тржиште је велико, те се у оквиру њега обрће много новца.

Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијане Јурић”

- Према тврдњи Инхопа, чији смо члан, постоје озбиљне индиције да је ово тржиште по обрту новца одмах после трговине наркотицима. Тренутно највише таквих сајтова има у Украјини и са тих сајтова смо и ми успели доћи до материјала на којима су деца из Србије, али наравно, сервери се често налазе и у Великој Британији, Аустралији и у другим земљама - каже наш саговорник.

Ко су све жртве?

Према његовим речима, иза таквих сајтова најчешће стоје људи који желе да дођу до новца. Такође, они људи који су и ухапшени у акцијама Еуропола су показали да су то на почетку били људи који су технолошки јако писмени, али су уједно и доказани педофили, те су касније своје знање претворили у озбиљан криминал, зарађујући огромне своте.

- Жртве су им деца широм света, а када причамо о најгнуснијим материјалима сексуалног злостављања деце, такви материјали стижу углавном са Филипина - објашњава Јурић, и додаје да је према информацијама које поседује, ухапшен велики број људи из Србије који су материјале с ових ужасних сајтова конзумирали.

- Добро поведите рачуна какве фотографије постављате ви и ваши најближи на друштвене мреже и водите рачуна како вам се понашају деца на тим мрежама - наглашава он.

Он додаје да Фондација преко Нет патроле материјале које грађани пријаве шаље Инхопу и Интерполу да се уклоне.

- Нажалост, још увек нам у томе Одељење за борбу против високотехнолошког криминала не помаже довољно. Такође преко лажних профила које Фондација има на друштвеним мрежама упозоравамо децу и родитеље на људе који су препознати као педофили - додаје он.

Шта каже право?

Случајеви где су педофили из Србије украли фотографије обнаженог детета, према речима Мирјане Јаковљевић из Удружења судија и тужилаца, засад нису откривени.

- Ми у Србији немамо организоване групе које организују производњу у којој фотографије детета и децу злоупотребљавају у порнографске сврхе и те производе продају путем сајтова и друштвених мрежа. Код нас су забележени једино директни контакти педофила са малолетницима и децом, који се најчешће крију иза лажних профила и онда децу подстичу да се сликају и шаљу интимне фотографије - прича наша саговорница.

Према њеним речима, упркос томе што овакви гнусни случајеви нису откривени на територији Србије, није искључено да су педофили који живе у иностранству и имају приступ црном тржишту порнографског садржаја где су искоришћени малолетници, украли (поскидали) фотографије српских малишана које су објављивали неопрезни родитељи, а потом их продавали тим сајтовима.

- Такве врсте крађе биле би у надлежности институција у чијој земљи се догодила та крађа, односно из које потиче педофил који је садржај са интернета украо - објашњава Јаковљевићева.

Како наглашава, сви корисници интернета треба да буду опрезни.

- Родитељи морају бити опрезни када је у питању постављање фотографија деце. Потребно је да ограниче приступ својим друштвеним мрежама, да воде рачуна кога прихватају за пријатеље. Исто тако, треба да обрате пажњу шта њихова деца раде на друштвеним мрежама. Са ким се дописују, ко су им пријатељи - додаје она.

ГЗС/Блиц

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.737.563 посета
Тренутно на сајту: 418 посетилац(a)