Данас се обележава 78. годишњица Операције Халијард 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Данас се обележава 78. годишњица Операције Халијард
Trenutno na sajtu: 1394       |       Podeli:
17.09.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја
Aeродром на Галовића пољу, фото: ГЗС

Гојковић, као изасланик председника Србије Александра Вучића, присуствоваће данас церемонији обележавања 78. годишњице „Мисије Халијард“ на Галовића пољу у Прањанима. Како је саопштило Минитарство културе, осим министарке говориће и Џон Капело, пензионисани потпуковник америчке авијације, генерал- мајор Стивен Едвардс командант команде специјалних операција за Европу и председник Фондације мисија Халијард и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Како би обележили 78. годишњицу Операције „Халијард“, током које је, уз помоћ и пожртвовање српског народа изведена највећа евакуација ове врсте до данашњих дана, када је евакуисано 500 америчких и савезничких авијатичара, 67. Ескадрила за Специјалне Операције базирана у бази Милденхол у Великој Британији извршиће комеморативни прелет са једним авионом Херкулес у верзији MC-130J Commando II. – саопштили су из америчке амбасаде за „Танго Сикс”.

Авион ће прелетети централну свечаност 17. септембра изнад аеродрома Прањани који је отворен пре две године.

Иначе, „Операција Халијард“ највећа је акција спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату која је изведена у Србији.

 

Танјуг / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac galovici godisnjica misija halijard

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.976.741 посета
Тренутно на сајту: 1393 посетилац(a)