Јанковић: Жене треба да буду више укључене у процес креирања и спровођења политике у сектору безбедности 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Јанковић: Жене треба да буду више укључене у процес креирања и спровођења политике у сектору безбедности
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
08.12.2022 | 0 коментар(а)



Жене треба да буду више укључене у процес креирања и спровођења политика у сектору безбедности, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић

на конференцији „Жене, мир, безбедност: Планско (не)деловање – трећа срећа“ коју је организовао Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а на којој су представљени кључни налази Извештаја о мониторингу примене другог Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 СБ УН, наводи се на сајту Повереништва за заштиту родне равноправности.

Фото: Повереништво за заштиту родне равноправности

Повереница је истакла да преглед достављених активности показује спорију динамику имплементације другог НАП-а у односу на први, као и да локалне самоуправе нису биле спремне за преузимање одговорности која им је поверена у његовом спровођењу. Најкомплетнији извештај о спроведеним активностима доставила нам је БИА, највећи пораст броја жена на управљачким позицијама остварио је МУП Србије – 18%, док је у Министарству одбране и Војсци Србије забележен стагнантан раст на свим нивоима, оценила је повереница наводећи да охрабрује то што постоји повећано интересовање девојака за упис у образовне институције Министарства одбране. Извештај показује и да је значајнија уравнотеженост заступљености жена евидентирана у Министарству спољних послова – 49% и Управи царина-42%.

Фото: Повереништво за заштиту родне равноправности

Следећи план може бити од пресудног значаја за имплементацију принципа садржаних у Резолуцији 1325 СБ УН, рекла је Јанковић наводећи да локалне самоуправе у својим извештајима често наводе да су највећи број активности на тему безбедности у заједници спроводили са полицијом, што говори да МУП има највише капацитета да усмерава активности на локалном нивоу и допринесе локализацији трећег НАП-а.

Повереница Јанковић рекла је да је примарни циљ институције Повереника да допринесе сагледавању стања и у овој области, уочи потенцијалне изазове у остваривању равноправности и даје препоруке, у складу са својим надлежностима, за ефикасније уродњавање јавних политика на централном и локалном нивоу.

На конференцији су се обратили шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, министарка правде Маја Поповић, помоћник директора полиције Драган Васиљевић, а одржана је и панел дискусија у којој су учествовали: Александра Ћирић- председница општине Рума, Наталија Томић – чланица УО Мреже жена у полицији, потпуковник Марко Маријановић из Центра за Мировне операције, и Филип Стојановић из Центра за истраживање јавних политика.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.174.221 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)