Краљевчани усред короне добили битку за чистији град и села 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Краљевчани усред короне добили битку за чистији град и села
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
10.05.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Захваљујући строгом поштовању епидемиолошких и других мера и Републичког кризног штаба и Градског штаба за
Краљевчани добили битку за чистији град и село, фото: ГЗС, М.Даниловић

ванредне ситуације,Краљево је у врху српских градова са најмањим бројем страдалих и оболелих грађана од коронавируса.Упоредо са најважнијом битком да сачувају своје али и здравље других,Краљевчани су ушли и у борбу за што чистији и лепши град,али и села на градској територији. Судећи по изгледу, али и неким важним статистичким подацима с којим располаже Јавно предузеће ,,Чистоћа“ Краљево,та битка се  успешно води.

,,У марту и априлу ове године с нашом механизацијом и истим бројем радника  као прошле године, на градску депонију депоновали смо за 60 одсто више разног отпада него у истом периоду лане.Тако ,на пример,прошле године у та два месеца извезли смо на депонију 4.168 тона отпада,а ове 9.446 тона.Одазивали смо се на сваки позив грађана и у граду и у селима , преузимали дотрајали намештај,грађевински шут и све оно што су наши грађани сматрали сувишним у њиховим становима,кућама,двориштима,ливадама...

Краљевчани водили бригу и о чистоћи вртова, фото: ГЗС, М. Даниловић

Није та сарадња још онаква какву бисмо желили и која је у обостраном интересу ,али је чињеница да је далеко боља него пре епидемије“,казује Владимир Баралић,руководилац Радне јединице  ,,Хигијена “ у  краљевачком јавном предузећу.

На терену слика је непрепознатљива у односу на ранију.У селима,како задовољно истичу мештани,искрчене су ливаде,воћњаци и атарски путеви где коса и косири нису улазили деценијама.Прогледала су дворишта давно напуштених кућа и сваки тренутак изван забране кретања коришћен је да се уреде наслеђене куће и имања.

Владимир Баралић, руководилац радне јединице Хигијена ЈКП "Чистоћа", фото: Принтскрин

,,Било је задовољство гледати како се живот враћа у село,како се крчевином шире ливаде и пашњаци,ору и сеју баште,за своју потребу.Када је укинуто ванредно стање, сеоску тишину,на који смо одавно навикли,парао  звук фреза,тримера,косачица и старих добрих коса.

Милина је слушати и гледати“,прича Глигорије Кушић,краљевачки пензионер,који је живот у граду давно заменио селом.

Према речима Властимира Воштинића (91) из Пекчанице у том и околним селима минулог и овог викенда било је више људи него било када у последње две деценије.

,,Јесте ова епидемије свету и Србији донела многе невоље,од губитка људских живота,оболевања и страха, али мислим и да је многе опаметила да промене своје навике и почну да више мисле на природу и своје здравље“,наглашава директор сеоске земљорадничке задруге и најстарији мештанин у селу.

Фото: ГЗС/ М.Даниловић

Старим сеоским кућама и помоћним објектима ,којих је много више него оних новије градње, враћа се стари сјај.Поправља се столарија,кровови,ограде и све оно што је зуб времена давно начео.И куће и цело домаћинство Мирославе Ракић и њених кћерки Весне,Оливере и Славице,које више од три по деценије живе у Чикагу,блистају као да су пуне укућана.О томе брину њихови рођаци Часлав и Александар.

,,Прошле године уложен је велики новац у обнову домаћинства и кад било ко од њих поново дође затећи ће домаћинство у стању како приличи угледним домаћинима,какав је био мој стриц“,прича Часлав.

Дејан Даниловић,директор једног аустријског архитектонског бироа у Београду,узео је  неколико дана одмора да помогне родитељима у сређивању сеоског домаћинства ,што ће убудуће да ради много чешће јер,како каже,село враћа снагу , јача вољу и доноси стално нове идеје.

Прави акцијашки дух завладао је и у граду.Готово да је немогуће видети  непокошено двориште, терасе и степеништа без цвећа.Они који имају бар ар слободног плаца посејали су лук,по који струк паприке,парадајза,краставца.

Улице у приградским насељима скоро да се не разликују од оних  у центру града,захваљујући градском јавном предузећу ,,Чистоћа“ али становницима тих делова града.Неки нови колективни дух ,ентузијазам и свест о општем добру враћају се на велика врата.

 ГЗС/ Миланко Даниловић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


grad selo kraljevo cistoca korona

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.772.036 посета
Тренутно на сајту: 447 посетилац(a)