Министарка привреде Анђелка Атанасковић: Чачанке су успешне предузетнице и имају двоструку одговорност и обавезу 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Министарка привреде Анђелка Атанасковић: Чачанке су успешне предузетнице и имају двоструку одговорност и обавезу
Trenutno na sajtu: 440       |       Podeli:
05.03.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Бити жена предузетница је двострука одговорност и обавеза коју је на својој кожи лично осетила , рекла је министарка привреде Анђелка
Министарка привреде Анђелка Атанасковић: Чачанке су успешне предузетнице и имају двоструку одговорност и обавезу, Фото: РИНА

Атанасковић приликом данашње посете Чачку и најавила програм подршке кроз кредитне линије за жене предузетнице и омладину у износу од 100 милиона динара.

"Решила сам да баш данас посетим жене предузетнице из Чачка које су својим радом успеле да се изборе свих ових година за успех. Кроз програм подршке Министарства привреде, помоћ се огледа у набавци машина и опреме. Кроз четири пројекта подржаћемо мала и средња предузећа и то је нешто што предузетници свакако треба да искористе", рекла је министарка и подсетила отварање кредитне линије за предузетнице и омладину и износу од 100 милина динара.

„Драго ми је што смо данас у домаћим фирмама којим успешно руководе жене које могу да буду пример другима. Оснаживање жена које желе да се отисну у предузетничке воде и покрену свој бизнис један је од приоритета рада ресора којим руководим. Први пут ове године Министарство привреде определило је средства у висини од 100 милиона динара за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене и младе, како бисмо им помогли у првим, најризичнијим годинама бављења предузетништвом. Поводом дана жена позвала бих све даме које желе да се отисну у предузетничке воде да то и учине, а ресорно Министарство ће им пружити максималну подршку у томе”, рекла је министарка.
Атанасковић је истакла да је ово још једна у низу посета локалним самоуправа, које организује Министарство привреде уз подршку Привредне коморе Србије, а са циљем разговора на тему унапређења привредног амбијента и промоције програма подршке који су им на располагању током ове године.
Министарка је подсетила да поред програма намењеног женама и младима, Министарство привреде обезбедило бесповратна средстава за још три програма финансијске подршке, малим и средњим предузећима и предузетницима.
“За набавку опреме опредељено је 1,55 милијарди динара, за развојне пројекте 200 милиона динара, а за почетнике у пословању 150 милиона динара. Поред тога, обезбедили смо и сет услуга који подразумева неопходне информације, бесплатне обуке, саветодавне услуге и менторинг, што је некада значајније од новца”, објаснила је министарка.

Министарка је у у оквиру данашње посете, обишла и предузетницу Зорицу Селаковић која се више од три деценије успешно бави производњом колача и торти.

" Године су биле турбулентне, када је било тешко имала сам и помоћ пријатења попут Миленка Костића који ми је тада дао шпоретда покренем производњу. Никада му то нећу заборавити, а данас, у време пандемије сви се боримо да опстанемо, али је тешко. Везани смо за угоститељство, а не припадамо ни том сектору. Некада смо производили 200 000 торти, а сада је то знатно мање. Подршка нам је свима неопходна", каже Селаковић.

Зорица Селаковић власница фирме „Dessert Čačak“ која се бави производњом торти и колача, и која запошљава око 30 радника, добитница је многобројних признања - Жена змај, Амбасадорка женског прдузетништва, Доброчинитељка за 2020 годину. Упркос изузетно тешком периоду и 90 одсто обустављеној производњи током пандемије, донирала је торте и колаче волонтерима и запосленима у здравственим установама.
„Изузетно ми је драго што сам имала прилику да угостим министарку Атанасковић, жену која разуме шта је привреда, али и са којима се тешкоћама сусрећемо. Својим доласком дала нам је снагу да наставимо даље, а младим женама да се отисну у предизетничке воде“, рекла је Селаковић.


Фото: РИНА

Град Чачак је само у последњих пет година добио милијарду и 600 милиона динара помоћи из Фонда за развој,а само у прошлој кризној години 500 милиона динара, рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је значај подршке Министарства локалним привредницима.
„Са министарком смо у уторак имали разговором у њеном кабинету, а она је већ данас у Чачку. Нашу министарку краси знање и искуство у привреди. Трудимо се да кроз заједнички ангажман оснажимо наш домаћи привредни сектор“, рекао је он.

УПЖ „Надежда Петровић“, које окупља преко 50 предузетница, власница и директорки успешних фирми, залаже се за подршку и помоћ предузетницама из Чачка и околине, посебно младим особама које желе да покрену сопствени посао.

“Посета министарке Атанасковић даје нам уверење да је афирмација и оснаживање женског предузетништва глобална тежња коју је наша држава препознала и конкретним мерама подржала као решење за одрживу пословну будућност.
Програми Mинистарства привреде од виталног су значаја за привреду. Ми као мајке предузетнице добијамo додатну снагу да се боримо да наша деца остану у Србији или да се у њу што скорије врате”, рекла је председница Удружења Весна Баур.
Власница фирме „SuperBox“ Мирјана Тутуновић рекла је да је њена фирма корисник средстава Министарства привреде из програма „Подстицање предузетништва кроз развојне пројекте 2020“, као и Kовид средстава за ликвидност.
Према њеним речима поред кредита, из сопствених средстава су извршили улагање у проширење капацитета, данас запошљавају 20 радника, а током пандемије су чак повећали број запослених.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MINISTARKA PRIVREDE CACAK TODOROVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.514.835 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)