Љајић: Намирница има довољно, мање потешкоће с јужним воћем 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Љајић: Намирница има довољно, мање потешкоће с јужним воћем
Trenutno na sajtu: 398       |       Podeli:
05.04.2020 | 0 коментар(а)



Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће и убудуће бити свих намирница, као и да су то
Министар трговине, телекомуникација и туризма Расим Љајић, фото: ГЗС

информације које Влада добија од трговаца и додаје да једино може имати малих потешкоћа са јужним воћем, због продуженог времена транспорта.

Љајић је за ТВ Прва казао да када је у питању најава могуће несташице лимуна, то је због застоја увоза из Турске и додао да је испорука кренула из Шпаније и да се одвија, а да ће потешкоћа бити док не крене испорука из Аргентине.

Једини проблем када је у питању јужно воће јесте што нема возача довољно, дуже се путује, више се чека на границним прелазима, каже Љајић и истиче да за остале намирнице нема разлога за страх да их неће бити.

"Ако до сада нису опустошене продавнице, зашто би се то сада десило. Зашто бисмо укинули забрану за извоз брашна, зато што га има довољно“, казао је Лајић.

Када је у питању грашак, за који се наводи да га нема довољно, Љајић каже да га има, али да смо кнап са количинама и да ако би била редовна потражња, онда бисмо га имали довољно.

"Грашка има довољно, али ако људи буду куповали као на почетку, онда ћемо имати проблеме“, каже Љајић.

Према његовим речима, ако тражимо нечега што нема, увек ћемо нешто и да нађемо, а то је илустровао примером квасца, о којем се недељу дана говорило да га нема, а сада је квасац на акцији, односно има га толико да трговци имају интерес да га продају по мањој цени.

Од почетка кризе, како наводи министар, потражња за тоалет папиром скочила је 208 одсто у односу на период пре кризе, али Србија није ни по томе изузетак.

Министар каже да је седмица од 9. до 15. марта била најизраженија у смислу потражње и додаје да је та седмица била критична и у другим земљама, а не само код нас.

"Како се криза ближила, имали смо повећану потражњу“, наводи Љајић и додаје да се у свим градовима у Србији дешавало да рафови буду испражњени на сат, два, три док не стигне нова роба.

"Свашта смо могли да видимо на друштвеним мрежама, али од почетка кризе није било озбиљнијег дефицита, нити празних продавница“, истиче министар.

Коментаришући поштовање одредбе о размаку у продавницама, Љајић каже да то уређују службе обезбеђења тих маркета.

Сматра да људи поштују прописан размак од два метра, односно да највећи број људи поштује и апелује на грађане да поштују трговце, односно жене које раде на касама, које су, како каже, са докторима наши хероји, јер највише и ризикују.

Прописи су такви да у великим маркетима на 10 квадратних метара може бити један купац, док је за мале продавнице прописано да на четири буде један купац.

"Вероватно се не поштује свуда јер тешко је све контролисати, али трудићемо се, не може да буде све беспрекорно, али у околностима у којима смо, мислим да доста солидно функционише“, каже Љајић.

Коментаришући то што Нови Пазар постаје ново жариште, Љајић каже да је пре неких 15 дана био тамо и видео на улицама људе као да се ради о уобичајеном тада мартовском дану.

"Нисам могао да верујем, нико не би стекао утисак да се ради о ванредном стању“, наводи.

Додаје да је тада видео и да су текстилци шили и дистрибуирали заштитне маске и додао да је тада казао да је Пазар положио испит солидарности, али не и одговорности.

"Сада плаћамо цену непоштовања одговорности. Мислили су да ће њих заобићи, али можемо да видимо да овај вирус не бира ни боју, расу, вероисповест и једини начин за победу вируса је да останете код куће“, навео је министар.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ljajic hrana snabdevanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.455.704 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)