бањама Србије по симболичној цени од 663 до 1.430 динара на дан, и то у пет рата.
Такву прилику искористило је 350 радника војне фабрике из Чачка, поред којих на одмор иду и њихова деца (59).
„Реч је о упућивању запослених на превентивни опоравак од седам дана, и они плаћају само трећину трошкова. Другу сноси фабрика, трећу синдикат, па ће раднике овакав одмор коштати само између 6.000 и 7.000 динара а рате ће да им буду одбијане преко платног списка, до Нове године. На овај начин смо, истовремено, српским бањским центрима обезбедили 2.200 ноћења у сезони“, каже за „Политику” Драган Јекић, председник Самосталног синдиката у овој фабрици муниције.
Цене летовања су разнолике, зависе од услуге и звања хотела, и доба кад се користи смена. Избор запослених био је следећи:
Пролом бања – хотел „Радан” (пун пансион од 3.590 до 3.890), 28 радника, „Врањска бања” (б.о. дан, пун пансион 2.400), један радник, „Бреза” Врањачка бања (полупансион од 2.320 до 2.480), 132 радника и 29 деце, „Меркур” Врњачка бања (медицински или класичан пансион од 3.660 до 4.300) 16 радника и 2 деце, „Специјална болница” Сокобања (пун пансион 2.400) 26 радника и петоро деце, „Здрављак” Сокобања (пун пансион 2.400) 78 радника и 23 деце, „Панорама” Златар (пун пансион 2.850) 9 радника, Вила „Јелена” Златар (пун пансион 2.372 – 2.572) 22 радника и 4 деце, „Специјална болница за рехабилитацију” Ивањица (пун пансион 1.990 – 2.500) 7 радника, „Оморика” на Тари (полупансион 2.880 – 3.040) 31 радник.
Јекић нам, такође, објашњава да је пре три месеца у фабрици почео да ради нови, најсавременији ресторан радничке исхране, опремљен у погону „Обрада резањем”.
„Доскора, док је постојала само стара менза у згради фабричке управе, услуге ресторана користило је око 300 запослених, а отварањем ново ресторана тај број повећан је на укупно 800“, напомиње Јекић.
Реч је о самопослуживању, плаћа се готовински на каси ресторана, храна је разуме се домаћинска, а цене у складу са радничким џепом: порција слатког купуса са јунетином, сарма и пуњена паприка коштају 120 динара, ћуфте, паприкаш, гулаш, мусака, пилав, боранија и пљескавица 115, макароне 90, пребранац 65, пржени кромпир 35, колико и чорба, све салате су 20, четвртина хлеба и парче проје по 10 а колач 35 динара.
Опширније у штампаном издању „Политике“
ГЗС / Г. Оташевић