Дубина два, поново у Чачку 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Дубина два, поново у Чачку
Trenutno na sajtu: 334       |       Podeli:
01.12.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Филмски и видео програм Галерије вам представља документарни филм Огњена Главонића 'Дубина два'.

Пројекција ће се одржати у понедељак, 4. децембра у 20:00 часова у Уметничкој галерији ’’Надежда Петровић’’ у Чачку.

Ово је друга пројекција филма у Чачку. Први пут, филм је приказан у априлу 2016. године, ван редовног филмског и видео програма и због објективних разлога, пројекција је била слабо посећена. На захтев публике, организујемо репризну пројекцију овог изузетног филма у оквиру филмског и видео програма. Стицајем околности, пројекција се догађа у тренутку у коме се шири регион поново суочава са болном прошлошћу, а овај филм на најбољи начин говори о неопходности тог чина зарад боље и мирне заједничке будућности.

Програм је подржан од стране Министарства за културу и медиије Републике Србије, а улаз на пројекцију је бесплатан.

Фонд за хуманитарно право је, заједно са Нон-Алигнед Филмс, снимио филм документарни филм "Дубина два“. У питању је филм са елементима трилера, експерименталне форме: синтеза сведочанстава и снимака места на којима су се десили злочини пре 18 година.

2001 године обелодањено је постојање масовне гробнице у београдском предграђу Батајница. Гробнице су садржале више од 700 људских тела, која су током НАТО бомбардовања Србије 1999. године ископавана из примарних масовних гробница на Косову и превожена камионима хладњачама на тајне локације у Србији. Данас, 16 година касније, упркос чињеници да се највећа масовна гробница налазила недалеко од самог центра Београда, и да је међу телима пронађено и седамдесет петоро деце – на месту масовне гробнице нема никаквог обележја нити споменика, а скоро нико данас у Србији ни не зна за овај случај нити причу иза њега. Она је и даље јавна тајна.

У покушају да открије, расветли и да глас овим причама, и даље закопаним у тишини, „Дубина два“ се, медитативним и хипнотишућим стилом, обраћа директно доживљајима, машти и осећањима гледаоца.

Продуценти су Драгана Јововић и Сандра Орловић, сниматељка Татјана Крстевски, монтажерка Јелена Максимовић а дизајн звука је урадио Јаков Мунижаба. Филм је премијерно приказан на највећем светском филмском фестивалу у Берлину (Берлинале) 2016. године.

Огњен Главонић (1985, Југославија) дипломирао филмску и тв режију на Факултету драмских уметности у Београду. Његови кратки филмови приказани су на преко 50 међународних филмских фестивала.

Његов средњеметражни документарац, ЖИВАН ПРАВИ ПАНК ФЕСТИВАЛ из 2014. године, премијерно је приказан на Cinéma du Réel festivalu у Паризу. Такође, приказан је на преко 40 светских фестивала, укључујући и IFF Rotterdam (2015), IndieLisboa (2015), CPH:DOX (2014) i Festival dei Popoli (2014)

Дубина два, премијерно приказан на 66. Берлинале фестивалу, је његов први дугометражни документарац.

Тренутно ради на припреми свог првог играног филма ТЕРЕТ, уз подршку CNC (Cinémas du monde), Visions Sud Est i Hubert Bals Fund. Директор је и један од оснивача Панчево Филм фестивала.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.784.125 посета
Тренутно на сајту: 335 посетилац(a)