„Служба за помоћ у кући“ беспрекорно функционише и у ванредној ситуацији 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
„Служба за помоћ у кући“ беспрекорно функционише и у ванредној ситуацији
Trenutno na sajtu: 423       |       Podeli:
08.04.2020 | 0 коментар(а)



Љиг - Помоћ старијима и одраслима који имају ограничења физичких и психичких способности услед којих нису у стању да независно живе, почела је у лето 2015. Кроз програм

“Подршка Европске уније инклузивном друштву” уз буџет од 4,3 милиона евра реализовано је 28 таквих пројеката помоћи међу којима и “За више солидарности према старијима – Кластер Колубарског округа за услугу помоћ у кући“.

Током пројекта, Заједнички центар за социјални рад “Солидарност” за општине Љиг, Лајковац и Мионица унапредио је животне услове 137 старијих људи са територије општина Љиг и Лајковац. Такође, обучено је и лиценцирано 35 лица за пружање услуге социјалне  заштите “Помоћ у кући”, набављена је опрема за неговатељице и купљена су три возила за теренски рад. Вредност пројекта у којем су учествовали Каритас Ваљево, Заједнички центар за социјални рад “Солидарност” и општине Љиг, Лајковац, Мионица износио је 127.000 евра. Ове општине су, по завршетку пројекта, обезбедиле средства из буџета за наставак помоћи старима.

 

Од  2016. године, овај пројекат је наставила да  финансира општина Љиг у сарадњи са Центром за социјални рад, а све то у оквиру „Службе за помоћ у кући“ коју чине три неговатељице - геронтодомаћице и један стручни сарадник. Услуга социјалне заштите, помоћ у кући, је намењена одраслима и старијим лицима који имају ограничења физичких и психичких способности услед којих нису у стању да самостално обављају основне животне потребе. Око 40 старих и особа из маргинализованих група користи ову врсту помоћи на територији општине Љиг. Услуга је доступна за становнике околних љишких села и обилазе се: Бабајић, Белановица, Велишевац, Јајчић, Кадина Лука, Калањевци, Лалинци, Липље, Моравци, Палежница и Пољанице.

О оправданости постојања оваквог вида подршке одраслима и старијима, као и о променама у животима корисника најбоље говоре њихове приче.

-Само на њих могу да се ослоним. Сада знам да имам лекове и храну, да ће ми донети намернице које су ми потребне за свакодневни живот. Захваљујући њиховој топлини и стрпљењу пуно им верујем и волим их. За гдину дана променило се то што сам добила две ћерке.- рекла је једне баке (85) из села Моравци код Љига.

Друга бака из села Пољанице, такође код Љига, има сличну причу: „Живим у Пољаницама, далеко на брду у кући без воде, купатила и кухиње. Имам 82 године. Муж ми је умро пре 8 година и од тада сам сама. Због болести, најтеже ми је било да купим храну јер пешке не могу да идем, а до продавнице има 3-4 километара. Проблем ми је и да одржавам кућу и перем ствари јер воду морам да носим на рукама у кантама или балонима. Ужасан је осећај када сте гладни, а не можете да одете да купите храну. Променило ми се здравствено стање, захваљујући неговатељицама. Пијем лекове за притисак и шећер, јер су ме водиле код лекара код којег годинама нисам била. Расположенија сам од када ме посећују, имам сваког уторка с ким да се испричам. Знам и да нећу бити гладана.“

Треба напоменути да се услуга редовно пружа и у ванредном стању, геронтодомаћице су непрестано на терену и све функционише беспрекорно. Од самог проглашења ванредног стања, ради се и више сати него иначе и обавља се више посета корисницима, али се излази у сусрет и онима који нису корисници ове помоћи, већ су позивом контактирали ову службу за све врсте помоћи, како су чули за њу од својих сродника, комшија или других институција. Неговатељице приликом обилазака и посета деле свим старим лицима на терену заштитне маске и рукавице које је Општина Љиг обезбедила за своје суграђане. Такође, поред ових оне редовно обављају и све своје свакодневне активности и дужности око најстаријих, идење и чекање у редовима у продавницама и апотекама, поштама и банкама... а код куће их чекају њихове породице. Зато је изузетно важно да се адекватно заштите и да исто тако заштите и све друге људе око себе.

У овој ситуацији, служба пружа и психолошку подршку свим старијим суграђанима како би се осећали безбедно и што лакше поднели изолацију, док неговатељице личним примером и делима показују солидарност, пожртвованост и храброст.

Служба општини Љиг, која је партнер у налажењу нових корисника, максимално излази у сусрет. Такође су сарадници кризном Штабу и волонерима на подручју љишке општине док траје ванредно стање.

ГЗС/ Андријана Срећковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ljig pomoc u kuci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.851.309 посета
Тренутно на сајту: 424 посетилац(a)