Чуто на суду јер краве нису имале “визу” за ливаду у суседној општини 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Чуто на суду јер краве нису имале “визу” за ливаду у суседној општини
Trenutno na sajtu: 530       |       Podeli:
02.02.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Чедомир Чутовић из чачанског села Трбушани заједно са сином Миленком активно

се бави сточарством. Уз помоћ кредита набавио је 45 говеда која бораве на њиховом породичном имању у Прањанима.

Стока борави шест месеци у Прањанима где су нам штале и шест месеци на испаши. Пашњаци, око 150 хектара, се налазе на Маљену поред реке Тиње и све је у нашем власништву”, прича Чутовић за Глас западне Србије.

Међутим, у јулу месецу прошле године дошло је до разбољевања а потом и угинућа седам говеда од 250 килограма па су Чутовићи алармирали све надлежне службе.

Из Краљева су долазили стручњаци који су узимали узорке на анализу. Ветеринари који су долазили из Краљева заједно са надлежним инспекторима рекли су ми да је у питању клостридија. Након утврђеног узрока приступило се лечењу и ми смо о нашем трошку лечили стоку што је било веома скупо” прича Чутовић.

Умосто помоћи стигао позив за суд

Након што је помор заустављен на адресу Миленка и Чедомира у Трбушанима стиже пријава.

Били смо шокирани када смо видели шта је у питању. Нас двојица смо окривљени због тога што нам говеда нису имала пријављено место боравка и није плаћена боравишна такса, односно нисмо имали доказ о премештању стоке”, вели Чедомир и додаје да није био обавештен да је то потребно, с обзиром да су говеда на њиховом приватном имању за које уредно плаћају порез.

Чутовић каже да је разлог томе то што он и син имају пријављен боравак на територији града Чачка а стока се налази на територији горњомилановачке општине.

Код нас редовно долазе ветеринари и матична служба најмање пет до шест пута годишње и нико нас није обавестио нити питао да ли имамо ту пријаву”истиче Чедомир.

Он напомиње да је син већ кажњен а он очекује да ће и њему бити изречена иста казна.

“Казна није велика око пет хиљада динара плус трошкови, али није ми јасно како је могуће да ме нико о томе не обавести а сви су уредно наплаћивали свој долазак. Уместо да прогласе епидемију или ми помогну у надокнади штете ја сам само добио позив за суд”, каже Чутовић.

Инспекција: Обавезно пријављивање кретања стоке

Начелница ветеринарске инспекције у Чачку Мира Зарић потврдила је за Глас западне Србије да су Чутовићи према Закону о ветеринарству били у обавези да да пријаве место боравка стоке.

“Према Закону о кретању стоке они су били у обавези да узму уверење од надлежне ветеринарске службе, као и билет и потврду о кретању животиња. Такође било је неопходно да стоку пријаве надлежној територијалној служби”, каже Зарић. Она је истакла да су Чутовићи били у обавези да чак пријаве прелазак из штале на пашњак.

 

Глас западне Србије

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.885.281 посета
Тренутно на сајту: 530 посетилац(a)