Уручене награде “Јован Скерлић” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Уручене награде “Јован Скерлић”
Trenutno na sajtu: 500       |       Podeli:
16.09.2017 | 0 коментар(а)



Топола - На свечаности приређеној у скупштинској сали Општине Топола, уручене су награде “Јован Скерлић”

које се додељују за књижевно стваралаштво. Славодобитницима је признања уручио председник општине Драган Живановић.

Стручни жири који је донео одлуку о нагрдама чинили су књижевник Зоран Милисављевић, док су чланови били проф. др Зоран Николић и мр Љиљана Марковић.

Награде "Јован Скерлић", фото: ОУ Топола

За књижевно стваралаштво у 2017. години награде „Јован Скерлић“ су добили: Радован Бели Марковић за роман “Путникова циглана, Вук Драшковић за роман “Тамо далеко” и Витомир Теофиловић, за књигу критика “Есеји”.

Додели награда из здравствених разлога није присуствовао Радован Бели Марковић па ће му награда бити уручена накнадно. Председник општине Драган Живановић се захвалио и честитао добитницима истакавши име и значај Јована Скерлића.

“На овај начин, а ово је треће уручење награда Јован Скерлић од њеног установљавања 2010. године, слави се име и подсећа на рад нашег истакнутог књижевника и критичара”, казао је Живановић.

Добитник награде Витомир Теофиловић се захвалио средини која поштује културу и што награда носи име нашег најчувенијег критичара, који је за свог кратког живота направио тако велики опус.

Награђени књижевник Витомир Теофиловић са председником општине Топола Д. Живановићем, фото: ОУ Топола

За Вука Драшковића овај дан и награда коју је добио од двоструког је значаја. Један је историјски јер се додељује у оквиру стоготишњице Великог рата и уручује је Општина Топола као жариште тадашње државе. Посебан значај награде је, према речима Вука Драшковића што носи име Јована Скерлића “човека који је био духовна олуја и национална институција, човека чијих су се речи плашили писци и политичари и који је целог себе упрегао ка циљу да српска култура и српска државна стратегија досегне европске узоре”.

Иначе Јована Скерлића (1877 - 1914) веже порекло за општину Топола. Родитељи су му из оближњег села Липовца. У историју књижевности и књижевну критику Скерлић уводи научни метод. Освајао је стилом, јасноћом, ватреним заносом и крепкошћу. „Српски књижевни гласник“ је уређивао од 1905. године до своје смрти, најпре у сарадњи са Павлом Поповићем, а затим самостално. Члан Српске краљевске академије постао је 1910. године.

 

М. Лазаревић / Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.197.095 посета
Тренутно на сајту: 499 посетилац(a)