Ћетенија није обичан слаткиш: Прави га најмање шест жена и то по неколико сати 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Ћетенија није обичан слаткиш: Прави га најмање шест жена и то по неколико сати
Trenutno na sajtu: 289       |       Podeli:
13.11.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Сви знају за баклаве и тулумбе, али за ћетенију одавно нико није чуо. Ову посластицу, игличасту и нежну као паучина, која подсећа на
Пријепољске домаћице ћетенију праве по неколико сати, Фото: РИНА

шећерну вуну, од заборава су отргле пријепољске домаћице. У нека стара времена прављење овог слаткиша на једном месту окупљало је читава села, девојке су певале и месиле, а мушкарци играли. Дружило се и ашиковало и зато ћетенија није само гастрономски специјалитет, већ много више од тога.
 
“Пре смо једва чекали да дође зима, али не зато што волимо снег и хладноћу него да би правили ћетенију и уживали у дружењу и песми. Тад није било кафића и многи бракови склопљени су баш на овим упознавањима”, прича за РИНУ, Џева Мезилџић.
 

 Џева Мезилџић , Фото: РИНА

По састојцима једноставана, али по прављењу изузетно компликована. За ћетенију су вам потребни само брашно, шећер и лимун, али једна жена није довољна. Да би посластица успела неопходно је у процес прављења укључити неколико пари вештих руку.
 
“Прави се од карамелизованог шећера, који се расхлади и развуче у круг и дуго меси у прженом брашну. Жене праве велику алку и развлаче је, водећи рачуна да се круг не прекине”, каже Џева и објашњава даљу процедуру.


 
“Процес прављења може потрајати сатима. Кад се извуче велика алка онда правимо осмицу и кренемо поново у процес све док не добијемо те танке нити као жица. Тек тад је ћетенија готова и може се послужити”, рекла је ова пријепољска домаћица.
 
Укус ове посластице многе враћа у давна, прошла времена, а да би се сачувала од заборава у Дому културе у Пријепољу се једном годишње одржава манифестација на којој жене праве ћетенију и своје занање преносе на млађе генерације.

 


 
ГЗС / РИНА







PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cetenija Prijepolje domacice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.657.723 посета
Тренутно на сајту: 289 посетилац(a)