Први „Дани патријарха Павла у Чачку”, највећа градска сала тесна за све посетиоце 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Први „Дани патријарха Павла у Чачку”, највећа градска сала тесна за све посетиоце
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
03.11.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – У великој дворани градског Дома културе у Чачку вечерас је одржана свечаност „Дани патријарха Павла” којом се,

први пут, успоставља традиционална приредба посвећена омиљеном српском пастиру, који се искушавао у овом крају, у манастирима Вујан и Свете Тројице, а замонашио пре 70 година недалеко, у Благовештењу, на Каблару, изнад Овчар Бање.

Надахнуто слово о блаженопочившем патријарху српском држао је академик Матија Бећковић, подсетившио на јеванђеоски пут и начин живота Гојка Стојчевића из Кућанаца у Славонији: 

   Кад смо одлазили од њега из болнице, претходно тражећи благослов, он је изнемоћалом руком начинио крст у ваздуху да се чинило да ће тај крст остати за сва времена. А читавог свог живота као да да је испуњавао сопствене речи: Кад се човек роди цео свет се радује а само он плаче. А треба да живи тако да кад умре, цео све плаче а само он се радује. Кад смо сахрањивали патријарха павла цео свет је видео слику српског народа, највећи призор откад српски народ постоји. Нисмо бирали земљу, веру и народ у коме ћемо се родити, али смо бирали да ли ћемо бити људи или нељуди – казао је Бећковић.
Литургијске песме појало је Прво београдско певачко друштво, а свечаности су присуствовали црквени и градски званичници. Највећа сала у граду, са 700 седишта, била је тесна за све посетиоце, па је више стотина мештана стајало на улазима, пратећи свечаност у част изузетног српског калуђера и подвижника. Ово је била вероватно највећа посета која је икад забележена у традицији градског Дома културе у овом месту.


ГЗС/ Г. Оташевић

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


чачак павле дворана свечаност

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.377.015 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)