Др Александар Лепосавић позван да одржи предавање у Приштини 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Др Александар Лепосавић позван да одржи предавање у Приштини
Trenutno na sajtu: 749       |       Podeli:
19.11.2018 | 0 коментар(а)



Чачак /РИНА/ - На име др Александра Лепосавића, једног од наших најпознатијих стручњака у области производње јагодастог воћа,
Фото: РИНА

недавно је стигао позив да на научној конференцији, која се почетком децембра одржава у Приштини, изложи своје предавање о проблемима и могућностима изналажења решења у производњи малине. Позив је упутила Асоцијација малинара са Косова и поред Лепосавића, учешће на скупу ће узети и стручни људи из Пољске као што су др Павел Кравиец са Лублинског Универзитета, др Агњешка Орзел из прве пољске приватне селекционарске куће НИВА из Брзезне, и стручњаци из Босне и Херцеговине.

Један од приређивача скупа, професор Кујтим Лепаја предаваче и учеснике одабрао је по сасвим разумљивом мерилу: Србија и Пољска данас су водеће државе Старог континета по производњи малине.

Др Лепосавић, научни истраживач у чачанском Институту за воћарство, био је аутор и руководилац пројекта производње малине у Сиринићкој жупи, реализован од 2008. године, који је финансирало тадашње Министарство за КиМ. Пројекат је доживео изузетан успех и једини је из тог времена који је омогућио да велики број српских породица из Штрпца и околине на Шари и крајњем југу Косова и Метохије остане на вековним огњиштима. Такође, пројекат је иницирао и развој бројних других делатности које позитивно утичу на функционисање становништва у овој енклави. Захваљујући свему овоме, покренута је иницијатива да овај Чачанин постане почасни грађанин општине Штрпце.

Од самог почетка развоја малинарства на подручју Сиринићке и Средачке жупе, др Лепосавића је пратио и о свему извештавао чачански дописник „Политике” и садашњи уредник Гласа западне Србије, Гвозден Оташевић. Знајући то, организатор скупа, професор Кујтим Лепаја је нашем сараднику упутио позив за долазак и извештавање са овог догађаја у Приштини.

 

Агенција РИНА  http://rina.rs/item/58-n-a/

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LEPOSAVIC MALINE PRISTINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.085.252 посета
Тренутно на сајту: 750 посетилац(a)