Да Увац остане као са разгледнице, ипак ће требати више мере између људи и природе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Да Увац остане као са разгледнице, ипак ће требати више мере између људи и природе
Trenutno na sajtu: 542       |       Podeli:
10.08.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Летовање у Србији донело је и неке проблеме, посебно у заштићеним подручјима.
Фото: ГЗС

Протеклих дана на друштвеним мрежама говорило се о угрожености због хеликоптера и помору младунаца белоглавих супова у Специјалном резервату природе „Увац“. Интересовање за три језера у саставу резервата овог лета, веће него икада, доноси и друге проблеме.


Меандри Увца и небески краљ део су сваке разгледнице српског туризма. Летос ни са земље, ни воде, ни неба за увачки живи свет нема мира, нарочито за супове, иако су својих 120 гнезда свили на литицама, далеко од људи.
Радозналост туриста који би да завире што ближе, хеликоптерима, дроновима, бучним теренцима, осим што је забрањена, ни најмање им не прија.


„Гужва свакако може да утиче на њих и ово јесте осетљив период када птићи покушавају да направе први лет и свакако су осетљиви и без додатних узнемиравања са стране проузрокованих људским фактором. Срећом за сада немамо ниједног настрадалог“, напомиње Миљка Дучић, директор Специјалног резервата природе „Увац“.


Три птића који су први излет ван гнезда завршила на земљи поново ће међу своје после боравка у волијери, када достигну оптималну тежину. Два су се већ вратила у гнезда.
Осим бриге о колонији супова за запослене у резервату који се простире на седам и по хиљада хектара, овог лета посла више него икад.


„Мало нас има чувара, свега нас десетакак. Треба ипак бити присутан на терену 24 часа да би се све то пратило. Народ као народ, хоће све и хоће одмах да види. Нама је наравно превасходна улога заштитара, а секундарна нам је улога туризма и то негде мора бити у оквиру норми које прописује Завод за заштиту природе Србије“, наглашава чувар Стево Радовановић.


Масовни туризам угрожава сва три језера. На Златарском дневно буде и по 2.000 туриста, међу њима и оних са пловилима много јачим од дозвољених 10 коњских снага.
„Велика посећеност доноси и неке проблеме, нарочито што се тиче вожње глисерима и скутерима што је забрањено. Неодговорни појединци доносе овде опасност, могу да повреде купаче“, напомиње чувар Недељко Шекуларац.


Гомиле смећа и канализација која се улива у језера су већ вишегодишњи проблем као и ниски прелети летелица, законски недозвољени, на које указују десетак година, али се уз сву буку у јавности и даље рекламирају.


Да Увац остане као са разгледнице, ипак ће требати више мере између људи и природе, при чему њени закони и стални станари имају предност.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Uvac Nova Varos

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.265.465 посета
Тренутно на сајту: 543 посетилац(a)