Др Радојевић: Нове обавезе да се грађани не досете шта ради власт 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Др Радојевић: Нове обавезе да се грађани не досете шта ради власт
Trenutno na sajtu: 248       |       Podeli:
15.10.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - На данашњој конференцији за медије Градског одбора Народне странке било је речи
Председник ГрО Народне странке у Чачку др Александар Радојевић и потпредседник Душан Селаковић, фото: ГЗС

о новим “државним наметима које грађани морају да испуне како не би били кажњавани”.

“На сваком кораку можемо да видимо да се дешава нешто што треба да народ упосли и осиромаши и наметне толико обавеза да се нема времена за размишљање о томе ко је владар и како влада, шта се дешава са властима, са лоповлуком у држави и да једноставно сви буду парализовани својим обавезама”, казао је председник Градског одбора др Александар Радојевић.

Он је истакао да је бојкот избора, једна врста бојкота наметању свих обавеза за које се неко досетио да народу треба натоварити на леђа.

“Досетка власти да се изврши замена оружаних листова је један од њих. То је већ стечено право јер људи који имају легално оружје имају легалне оружане листове и сада се држава сетила да их замени о трошку оних који већ имају плаћено оружје, плаћају порез и имају плаћене оружане листове који су гарант да су урадили све по закону. Држава овог пута хоће да замени све те оружане листове по цени од 1. 500 динара по обрасцу оружаног листа, на ту цену треба додати таксу од 5. 360 динара, на све то треба додати ловачки испит, јер ако желите да имате оружје морате бити ловац, а за овај испит треба око 10. 000 динара, или морате бити члан негог стрељачког клуба, а уз све то морате прибавити лекарско уверење, сагласности и потврде да нисте осуђивани и кад све то саберете излази око 100 евра”, прецизирао је др Радојевић.

Он је подсетио да да у Србији има скоро милион регистрованих примерака оружја, када се све сабере држава инкасира 100 милиона евра, а све како је рекао, захваљујући онима који имају оружје и ничим се нису огрешили о закон.

“Ако држава већ жели да замени оружане листове нека то уради на свој рачун, а не на рачун оних који су легално купили оружје и поседују оружане листове”, рекао је он.

Радојевић је такође рекао, да када је реч о регистрацији аутомобила, налепница има исту сврху као и саобраћајна дозвола и регистарске таблице и да све потребне податке о возилу има свака полицијска управа, па с тога потреба за узимањем налепница не постоји.

“Око 400 динара кошта налепница, у Србији има регистрованих 1, 8 милиона аутомобила, што значи да је држава инкасирала око седам милиона евра практично ни за шта. Сврха налепнице је скоро потпуно бесмислена, доказ томе је да су неке земље у Европи те налепнице одавно укинуле”, закључио је др Радојевић.

Потпредседник Градског одбора Народне странке Душан Селаковић осврнуо се на актуелну реформу школства.

“Оно што министар и премијерка називају реформом школства је како они кажу, долазак до бољитка и бољег образовног система, тако што се продужава време проведено у школи и додатно оптерећујемо децу новим часовима. Дакле, уместо растерећења добили смо ново оптерећење. Сада када је министарство просвете кренуло у реформу дешава се да првачићи имају по пет часова , средњошколци преко седам , ученици гимназије у првој и другој години имају уместо 16, 18 предмета, а дешавало се и да у појединим данима имају и по 11 часова тако што дођу на четири часа преподне и остану на још седам поподне. Дакле, поједини ученици Гимназије су дневно били више у школи него што су поједини министри провели на студирању током целокупног студирања својих назови факултета”, тврди Селаковић.

Он је истакао да у градском одбору Народне странке сматрају да ученици треба да буду у просветном систему који их оспособљава да једног дана буду самостални грађани, да позитивно утичу на средину у којој живе, да буду оспособљени да раде и зарађују пристојно за свој живот, да буду отпорни на демагогију сваке врсте, да буду независни и самостални, али у како је рекао оваквом реформом то ће бити немогуће.

Селаковић се осврнуо на усвајање закона о изменама и допунама закона о буџетском систему којим је на још годину дана продужена забрана запошљавања у јавном сектору, иако је обећавано да ће забрана бити укинута.

“У овом дуалном образовном систему изгледа да је министар просвете схватио да треба да се понаша као дуална личност, тако што са једне стране најављује укидање забране запошљавања и пријем људи који већ раде, у стални радни однос, а са друге стране учествује у припреми закона који дефинише нешто потпуно супротно. У овом тренутку у Србији ради четвртина запослених у просвети на одређено време. Близу 30 хиљада васпитача, учитеља, наставника и професора ради без икакве гаранције да ће једног дана добити стални радни однос. Све те наше колеге су и до сада били таоци овакве забране а нажалост у овом тренутку ће постати и мета уцењивања пред предстојеће изборе. Они ће и даље зависити од самовоље појединих директора, појединих локалних моћника, можда ће морати и да сликају гласачки листић и покажу за кога су гласали а видећемо и да ли ће сносити негативне последице ако буду бојкотовали изборе”, рекао је Селаковић.

Он је нагласио да је у многим мањим местима у Србији, за поједине предмете готово немогуће наћи наставнике, док свршени средњошколци своју будућност не виде на факултетима који школују наставни кадар.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak narodna stranka kzn radojevic selakovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.789.042 посета
Тренутно на сајту: 249 посетилац(a)