У пожешком селу Роге у сред густе шуме налази се извор здравља 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У пожешком селу Роге у сред густе шуме налази се извор здравља
Trenutno na sajtu: 488       |       Podeli:
08.10.2020 | 0 коментар(а)



Пожега – На само 14 километара од центра општине Пожега у селу Роге, налазе се извори минералне воде уз помоћ којих су се људи лечили још од турског доба.
Фото: РИНА

Њена својства добро су позната свима онима који су управо овде пронашли свој спас, а било их је на стотине. Ипак, и поред тога, ово бањско лечилиште данас је зарасло у коров а вода који лечи налази се у два имровизована базена до којих нема чак ни јасних путоказа, преноси агенција РИНА.

Мика Шмакић купала се у бањској води два пута седмично, фото: РИНА


„Ја сам три месеца била везана за кревет због ишијаса и имала сам заказану операцију у Београду. Од пријатеља сам тада први пут чула за ову бању. Иако живим у Севојну, никад пре нисам ни знала да она постоји. Долазила сам на купање два пута седмично и после три дана престала сам да пијем тродоне, а после сам чак и операцију отказала. Мене је ова Рошка бања заиста спасила. Колико сам је хвалила и моји кумови су сада овде купили викендицу“, рекла је за РИНУ, Мика Шмакић из Севојна.


Термална вода има констатну температару од 26 степени, а истраживања Института за рехабилитацију из Београда су показала да има изузетно специфичне физичко-хемисјке карактеристике. У њеном сасатву налази се растворени лековити гас водоник и припада категорији олигоминераних вода, што подразумева да се може пити у неограниченим количинима без последица. Изузетно делотворна показала се у лечењу болести зглобова, живаца, очију и хроничног реуматизма.


Рошка бања је до пре неколико деценија радила у оквиру пожешког рекреативног центра, данас због нерешених имовинско-правних односа, она практично пропада иако има велики потенцијал за развој туризма у овом крају.

Бројне напуштене викендице налазе се око лечилишта, Фото: РИНА


„Земљиште је продато 2002. године приватном лицу, ми сада покушавамо на све начине да решимо те имовинске односе и надамо се да ћемо ускоро пронаћи адекватну солуцију. Већ постоји написан План развоја Р ошке бање, који подразумева и идејни нацрт бањског купатила као и изградњу спортско-рекреативног центра. Учинићемо све што је у нашој моћи да се у будућем периоду максимално искористе све могућности које ово лечилиште има“, изјавио је Иван Новаковић, заменик председника општине Пожега.
Уколико се сада одлучите да дођете до Рошке бање, пут ће вас кроз села Рупељево и Роге довести до самог изворишта на ком се налази импровизована метална колиба која воду дели на два нивоа – мушки и женски базен. А, на ливадама поред, да сећају на нека лепша времена, када се овде скупљало на стотине људи, стоје већ одавно напуштене викендице.


РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


banja izvor sume

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.490.306 посета
Тренутно на сајту: 489 посетилац(a)