Huawei и ФТН у Чачку започињу сарадњу, студенти ће од сада учити и о вештачкој интелигенцији 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Huawei и ФТН у Чачку започињу сарадњу, студенти ће од сада учити и о вештачкој интелигенцији
Trenutno na sajtu: 454       |       Podeli:
01.06.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Факултет техничких наука у Чачку први је факултет који ће у сарадњи са Huawei ICT академијом

у редован програм укључити предавања о вештачкој интелигенцији, што ће омогућити да 90 студената буде у току са новим трендовима и изумима. Компанија Huawei Technologies и Технички факултет у Чачку покрећу заједнички пројекат акредитованих, информационих и телекомуникационих курсева. Ова сарадња је део стратешког договора између Универзитета у Крагујевцу и једне од највећих технолошких фирми у свету од 2018. године.

Генерални директор компаније Huawei Technologies у Србији, Chen Chen, састао се са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и проф. Данијелом Милошевић, деканком факултета. Представници компаније Huawei овом приликом посетили су Научно технолошки парк у Чачку.

Chen Chen је истакао да је програм развијен за карактеризацију урбане мобилности посебно занимљив компанији Huawei која је усредсређена на аналитику података из бежичних комуникационих мрежа.

„Наставић́емо да укључујемо своје ресурсе у образовање на Техничком факултету у Чачку. Huawei је у почетку тежио да подржи студенте и образовање уз подршку такозваних SEEDs, студијских путовања, у Кину. Међутим, модули за обуку HAINA споразума који ц́е ускоро бити представљени увешће студенте у најсавременије азијске технологије и обезбедиће им материјал који је прилагођен потребама тржишта", истакао је Chen Chen.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, изразио је велику захвалност компанији Huawei, као и професорима и сарадницима са Факултета техничких наука на томе што се међу еминентним градовима и факултетима у Србији који едукују кадрове за информационе технологије нашао и град Чачак.

„Наш факултет је данас и званично добио могућност за покретање акредитованих, информационих и телекомуникационих курсева, а све то резултат је великог рада и труда наших професора и стручњака. Изузетно је важно да се наш факултет и даље развија, али и да односи Кине и Србије и у овој области иновационих технологија и вештачке интелигенције напредују. Ово је велики дан за Факултет у Чачку, сам Чачак, али и цео регион”, рекао је Тодоровић.

Према речима проф. Данијеле Милошевић, деканке факултета, партнерство са Huawei ICT Академијом омогућило је да до сада три наставника буду сертификована у области вештачке интелигенције и машинског учења, тако да сада материјале које су они користили на Академији могу да примене на својим предметима.

„Студенти четврте године на предмету Складишта података и откривање знања већ су у прилици да уче директно из материјала који су власништво Huawei Академије и подразумевају најновија иновативна решења за примену вештачке интелигенције.
Huawei ICT Академија сада омогућава, како студентима тако и наставницима да похађају курсеве по избору бесплатно и тиме стекну сертификате који представљају и декларишу додатно знање које је корисно за индустрију и за њихово запослење", истакла је проф. Милошевић.

Она је овом приликом подсетила на универзитетске ICT напоре и истраживачке пројекте у којима је ова образовна институција постигла међународно признате успехе попут развоја здравствене роботике и IT решења, истраживања и примене апликација вештачке интелигенције за услужну и производну индустрију.

Huawei помаже у лансирању програма HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) на универзитету, који може да постане и акредитовани предмет, користан посебно за обуку студената инжењерства. Више од 90 студената имаће прилику да учи о новим могућностима на пољу Big Data технологије и вештачке интелигенције који су у вези са следећом генерацијом уређаја за мрежу и 5G технологијом. Компанија пружа обуку професорима о HAINA темама на универзитету, као и о алатима неопходним за стицање практичног знања поред образовних материјала, док је образовна институција на себе преузела инфраструктуру и одржавање.

Програм Huawei ICT Академије основан је 2013. године у Кини и од тада се релизује у више од 70 земаља широм света.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ftn huawei akademija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.437.760 посета
Тренутно на сајту: 455 посетилац(a)