џин, алкохолно пиће у чијем саставу се налази клека. Ужичанин Дејан Илић, пореклом из овог села, дошао је на идеју да крене са производњом овог пића у старом казану у коме је деда пекао ракију.
„Одувек ме је занимало шта се добија прерадом клеке, истраживао сам о томе и дошао на идеју да почнем да производим џин. Одмах ме је подржала породица и почели смо да тражимо све потребне састојке. За производњу овог пића су заиста потребни дестилатори, али ја сам прве литре џина произвео у казану за ракију. У плану ми је да набавим дестилатор и да џин производим у већим количинама”, каже Дејан.
Прве флаше пића за поклон
Прве количине пића Дејан је поклонио рођацима и блиским пријатељима, а било је и купаца и многи се занимају где и како да га набаве. Зато је урадио етикету производа под називом "Спирит оф Златибор", а у плану је и израда фејсбук и инстаграм странице, наравно под под истим називом, како би љубитељи овог пића могли да га поруче.
„Џин који ми производимо је изазвао посебну пажњу код људи јер као основу носи воћну ракију и клеку. За производњу је потребно 16 састојака,од чега пет чине основу, а осталих једанаест дају додатну арому и по томе се добија препознатљив укус сувог џина. Све се мацерира у ракији у строго контролисаним условима. Процес траје две недеље, а некада и до месец дана, зависно од интезитета ароматичих супстанци. По завршеној мацерацији алколол се ’препече’у казану. Сваки састојак има тачну грамажу и не сме се увећати или смањити”, објашњава Дејан.
Велике количине клеке беру се у врлетима Муртенице
Дејан и супруга су запослени, али годинама од шљива из своје баште испеку велике количине домаће мученице. Долазак у село им је излазак у природу, а и прилика да се, уз одмор, заради који динар.
Дестилација клекиних бобица
Џин (енгл. gin) је алкохолно пиће добијено дестилацијом клекиних бобица и других биљака, као што су разне траве, семена, бобице и корење. Енглески џин (најчешћа подврста) је, према Википедији, добијен на бази 75% кукуруза, 15 одстсо јечменог квасца и 10 одсто других житарица.
Џин је популаран у целом свету и код свих генерација. Пије се „сув“, али се од њега праве и најбољи коктели ( џин тоник и вотка и џин, као и неизоставан мартини).
Златар инфо, Б. Илић / ГЗС