Уместо ракије из казана потекао џин 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Уместо ракије из казана потекао џин
Trenutno na sajtu: 327       |       Podeli:
24.11.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Из казана за ракију у селу Негбина, на обронцима Муртенице, недавно је потекао

џин, алкохолно пиће у чијем саставу се налази клека. Ужичанин Дејан Илић, пореклом из овог села, дошао је на идеју да крене са производњом овог пића у старом казану у коме је деда пекао ракију.

„Одувек ме је занимало шта се добија прерадом клеке, истраживао сам о томе и дошао на идеју да почнем да производим џин. Одмах ме је подржала породица и почели смо да тражимо све потребне састојке. За производњу овог пића су заиста потребни дестилатори, али ја сам прве литре џина произвео у казану за ракију. У плану ми је да набавим дестилатор и да џин производим у већим количинама”, каже Дејан.

Прве флаше пића за поклон

Прве количине пића Дејан је поклонио рођацима и блиским пријатељима, а било је и купаца и многи се занимају где и како да га набаве. Зато је урадио етикету производа под називом "Спирит оф Златибор", а у плану је и израда фејсбук и инстаграм странице, наравно под под истим називом, како би љубитељи овог пића могли да га поруче.

„Џин који ми производимо је изазвао посебну пажњу код људи јер као основу носи воћну ракију и клеку. За производњу је потребно 16 састојака,од чега пет чине основу, а осталих једанаест дају додатну арому и по томе се добија препознатљив укус сувог џина. Све се мацерира у ракији у строго контролисаним условима. Процес траје две недеље, а некада и до месец дана, зависно од интезитета ароматичих супстанци. По завршеној мацерацији алколол се ’препече’у казану. Сваки састојак има тачну грамажу и не сме се увећати или смањити”, објашњава Дејан.

Велике количине клеке беру се у врлетима Муртенице

Дејан и супруга су запослени, али годинама од шљива из своје баште испеку велике количине домаће мученице. Долазак у село им је излазак у природу, а и прилика да се, уз одмор, заради који динар.

Дестилација клекиних бобица

Џин (енгл. gin) је алкохолно пиће добијено дестилацијом клекиних бобица и других биљака, као што су разне траве, семена, бобице и корење. Енглески џин (најчешћа подврста) је, према Википедији, добијен на бази 75% кукуруза, 15 одстсо јечменог квасца и 10 одсто других житарица.

Џин је популаран у целом свету и код свих генерација. Пије се „сув“, али се од њега праве и најбољи коктели ( џин тоник и вотка и џин, као и неизоставан мартини).

 

Златар инфо, Б. Илић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NOVA VAROS MURTENICA KAZAN DZIN KLEKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.740 посета
Тренутно на сајту: 328 посетилац(a)