Свечано отворена Султан Гази џамијa у Пријепољу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Свечано отворена Султан Гази џамијa у Пријепољу
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
29.09.2018 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Град на Лиму и Ивање од данас краси једна од најлепших џамија у региону. Уз присуство више стотина верника из западне Србије
Султан Гази џамија у Ивању, фото: ГЗС

свечано је отворена Султан Гази џамија, која је име добила по истамбулској општини, највећем донатору у градњи ове светиње. Плочу са именом свечано је открио председник општине Султан Гази, Фези Дургел.

Ћатић: Изградили смо најлепшу богомољу у Санџаку

Идеја постављања џамије на овом месту покренута је пре 15 година иницијативом џематлија, а након неколико година припремних радњи и израде пројектне документације изградња је почела 1. септембра 2013. године. На чело одбора стао је и комплетним радовима врло успешно пуних пет година руководио, успешни пријепољски бизнисмен, становник овог насеља Осман Ћатић.

Осман Ћатић, фото: ГЗС

„Иако је у почетку било мало недоумица да ли се један овакав пројекат може реализовати у нашем граду, уз Алахову помоћ успели смо да изградимо једну од најлепших џамија на ширем подручју Санџака, која је понос свих нас. Задовољство је моје, а и целог одбора и џемата што је у донирању учествовало на стотине људи из наше општине, али и из дијаспоре и региона, сви према својим могућностима. Али посебно ме радује, што су у изградњи ове џамије донатори били и наше комшије православци и то у великом броју. То је за наш град веома значајна порука да ће још дуго сијати светло јединства између Срба и Бошњака и да ће Бошњаци знати да на добро узврате и помажу изградњу православних богомоља. Надам се да ће ова џамија бити место нашег састајања, али и учења. Њена врата ће бити отворена свима и нека буде симбол јединства и братства”, рекао је на свечаном отварању Осман Ћатић.

Према речима главног имама Меџлиса ИЗ у Пријепољу Надира Дацића, Султан Гази џамија је потврдан пример инспиративне вере и ентузијазма одговорних људи који су дали све од себе да се изгради ова светиња.

Главни имам Меџлиса ИЗ у Пријепољу Надир Дацић, фото: ГЗС

„Данас стојимо испред мубарек објекта када треба да отворимо врата једне од најлепших џамија у региону. Сви који буду пролазили овуда без обзира којој вери припадали, изазвани њеном очаравајућом лепотом и позивом вере у јединог бога, морају подићи главу да погледају у неодољивост и привлачност ове божије куће. А лепе и велике ствари се гледају само уздигнуте главе. Ова џамија треба да служи свима онима који су уткали бар зрно свога труда, времена или новца у њену изградњу. Она треба да служи и онима који су лепо говорили о њој”, истакао је ефендија Надир Дацић.

Свечаном отварању Султан Гази џамије у Ивању присуствовао је и амабсадор Турске у Србији, Танџу Биглич.

„Србија и Турска никад нису биле у бољим односима. Пријатељство и добра сарадња ове две земље овековечене су и данас, кад се отварају врата ове велелепне светиње, која ће још више спојити ова два пријатељска народа", нагласио је амбасадор Танџу Биглич.

Сеад Насуфовић реис-ул-улема Исламске заједнице Србије рекао је да се вековима у Пријепољу чује шапат молитве под крилима белог анђела и милозвучни ајети са минара њених џамија.

„Вековима људи без обзира на различитости исту сахат кулу гледају и исто им време тече. Како старима тако и младима, како богатима тако и сиромашнима. И свима Лим тече, као што живот протиче. Памтиће нас ова земља и небо шта смо радили на овом свету, а најбољи су они који унесу највише радости у људима. Пријепоље се по томе препознаје и у томе лежи његова величина”, рекао је реис-ул-улема ИЗ Насуфовић.

Пројектант овог здања је искусни пријепољски архитекта Алија Иглица, коме је ово пета џамија по реду на подручју општине коју је он пројектовао.

На отварању џамије уручене су и захвалнице донаторима, међу њима и Немањи Романдићу за помоћ у градњи. 

Уручење захвалница донаторима, фото: ГЗС

Салих Хаџифејзовић председник Удружења пријатеља Санџака, који је дао значајан допринос у изградњи ове џамије пореклом је из ових крајева али већ деценијама живи у Турској.

„Има много тога да се каже о сарадњи ове две пријатељске земље, а ми исељеници смо ћуприја. Увек кажем јака Турска и јака Србија су корисне за Балкан и Европу нарочито. Срећан сам што ће се у овој џамији учити деца вери, исламској култури, како да сачувају своју традицију и да поштују народе и других вера”, рекао је Хаџифејзовић.

Отварању џамије у Ивању присуствовали су представници Српске православне цркве, у првим редовима седео је пријепољски прота Душан Јанковић и свештеник из парохије Ивање Дамјан Јанковић. 

Представници општине нису дошли на свечаност

На свечаност су били позвани и представници локалне самоуправе, међутим нико се није појавио. Програмом свечаности било је предвиђено да се присутнима обрати и председник опшине Пријепоље, Драгољуб Зиндовић. За разлику од локалних, на отварању су се појавили политичари из суседних оппштина. Председник општине Тутин, Кенан Хот као и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. Али није изостао ни министар у Влади РС, Расим Љајић.

ГЗС

Фото албум ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.863.279 посета
Тренутно на сајту: 353 посетилац(a)