Ковачевић: Општина неће прихватити ништа без зеленог светла струке 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Ковачевић: Општина неће прихватити ништа без зеленог светла струке
Trenutno na sajtu: 508       |       Podeli:
18.05.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - На недавно одржаној седници СО Горњи Милановац, Дејан Ковачевић
Фото: ГЗС

председник општине Горњи Милановац одговарао је на питања одборника у вези са најављеним истраживањем руда у прањанском крају за које је предузеће „Јадар литијум“ д.о.о. добило од Министартсва енергетике дозволу. Након седнице, на иста питања Ковачевић је одговорио и новинарима.

Он је рекао да постоји склоност да се ствари преувеличавају, па је тако са почетком имунизације анитваксерски лоби био веома јак, са тезама о чиповању иако је управо вакцина једини начин за излазак из пандемије. Он сматра да опозиционе странке и бивши режим користе ову прилику да на веома популистичким темама попут екологије добију неки плус.

„Скуп који је недавно одржан у Прањанима био је искључиво политичке природе обзиром да се говорило да ће истраживања вршити „Рио Тинто“, претпостављам због неке негативне конотације када се помене та фирма. За 5 година колико сам председник општине много пута сам био у Прањанима и сваки пут ми је постављено питање када ће рудник магнезита “ Брезак“ поново почети са радом, јер се током његовог рада у Прањанима много боље живело. Дошло се у ситуацију да се испитује литијум, о чему немамо довољно података, ни ја нити грађани. Моја порука је да се стрпимо. Истраживање ће показати да ли на том подручју има литијума или не. Ако резултат студије која ће бити након тога спроведена буде показао да ископавање неће утицати негативно на животну средину , ми ћемо то дозволити а уколико покажу другачије, наравно да нећемо дозволити”, истакао је председник општине.

Ковачевић је као пример изузетно развијене земље, са посебно очуваном еколошком сликом издвоји Норвешку.

„Пре другог светског рата Норвешка је била једна од најсиромашнијих земаље Европе. Данас је међу најбогатијима у свету. Зашто? Зато што је пронашла и почела да експлоатише нафту на својој територији. Зар није данас Норвешка синоним за еколошку земљу са очуваном природом? Наравно да јесте. Наравно и да је ископавање нафте неприхватљиво гледано апсолутно еколошки, али ако ви урадите све по стандардима, ако заштитите природу, све урадите по елаборатима, наравно да ће моћи да се ископава, а да све остане заштићено”, рекао је први човек горњомилановачке општине.

Ковачевић је истакао да у општини Горњи Милановац ништа неће бити прихватљиво што не добије зелено светло струке. Према његовим речима за предистражне радње предузеће „Јадар литијум“ дозволу је добило 17. априла а до момента експлоатације треба најмање још десет година, па ће се о овом питању одлуке доносити носиоци извршне власти у општине, на челу са тадашњим председником а на основу свих фактора који ће бити познати.

 


ГЗС / ГМ Прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


milanovac predsednik opstine

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.931.951 посета
Тренутно на сајту: 509 посетилац(a)