Почела берба печурака широм Србије: Чувајте се гљива заводница 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Почела берба печурака широм Србије: Чувајте се гљива заводница
Trenutno na sajtu: 603       |       Podeli:
04.06.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац – У сувоборским селима многи мештани се радују кишним данима, јер како се каже „ништа не рађа као печурке после кише”.
Печурке најбоље рађају после кише, фото: РИНА

Здраве и храњиве оне су радо виђене на многим трпезама, али ипак има оних које се беру и нажалост пробају и једу – само једном. Међутим, у Прањанима нема непознаница. Сви добро знају које се то печурке заобилазе, а које стављају у корпу.


„Једу се лисичарке, вргањи, поповаче.. знамо како оне изгледају и само њих беремо. Чуо сам да се доста људи отровало печуркама, али мора се повести рачуна у коју шуму идете да их берете, не може да се једе било шта”, каже за РИНУ, Бошко Миловановић.
У потрагу за печуркама, креће се раном зором, а наоружани знањем и стрпљењем, берачи у шуми проводе и по неколико сати. Оно што може да збуни бераче јесте да врло често одмах поред јестивих расту и отровне гљиве у народу зване заводнице. Биолог Душко Брковић открива тајну коју треба да знате.

У бербу печурака морате кренути са великим знањем, фото: РИНА

„Лисичарке се појављују директно на тлу, а заводнице мање више у зони пањева или директно на гранчицама у већем броју”, изјавио је Брковић.


Тровање печуркама може да изазове смрт, инвалидитет и оштећење бубрега, зато ако планирате да кренете у шуму у авантуру, биолог вам саветује опрез.


„Ако први пут берете печурке и уколико нисте сигурни у своје познавање ових биљака, увек поведите неког искуснијег, неког ко је већ то радио. Можете да се потпомогнете литературом и сликама, али ипак најсигурнија је варијанта да не експерментишете сами”, наглашава Душко.

Отровне гљиве заводнице вребају поред оних јестивих, фото: РИНА


Некада је по сувоборским шумама било на десетине берача, који су живели од продаје печурака. Сада је ситуација поприлично другачија, па у ову авантуру најпре крећу љубитељи природе. Стручњаци кажу да чак и неке јестиве печурке услед дугог стајања могу постати опасне по здравље, зато заборавите на пластичене кесе и чувајте их само и искључиво у дрвеним корпама!

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


berba pecuraka suvobor gljiva zavodnica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.397.289 посета
Тренутно на сајту: 603 посетилац(a)