Др Јевремовић: Институт за воћарство изнедрио 44 воћне врсте, чачанска лепотица у Европи постала синоним за град на Морави 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Др Јевремовић: Институт за воћарство изнедрио 44 воћне врсте, чачанска лепотица у Европи постала синоним за град на Морави
Trenutno na sajtu: 350       |       Podeli:
20.02.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Када се спомене Чачак једна од првих асоцијација је шљива и то чачанска родна



и чачанска лепотица, јер то су сорте шљива које се највише гаје не само код нас веж и у Европи и свету, казао је гостујући у Дневнику западне Србије вд директора чачанског Института за воћарство др Дарко Јевремовић.

Чачански Институт за воћарство изнедрио је чак 44 воћне врсте, а што се тиче шљива то је чак 18 сората.

"Осим чачанске родне и чачанске лепотице ту су две нове "Дивна" и "Петра" које су признате пре две године, али их још увек нема у производњи садног материјала јер је поступак производње садница такав да је потребно да прође две до три године", казао је др Јевремовић.

Што се тиче потражње, др Јевремовић истиче да је код произвођача у земљама средње и западне Европе, чачанска лепотица сорта број један, док се домаћи воћари најчешће одлучују за чачанску родну.

Према његовим речима некада најтраженија сорта била је пожегача или како су је многи звали маџарка, али је ова шљива потпуно нестала из домаћих засада услед болести па је њу сада скоро немогуће пронаћи у домаћим воћњацима.

"Пожегача је јако осетљива на вирус шарке, када се зарази плодови брзо опадају и нису употребљиви ни за јело ни за прераду. Вирус се преко лисних ваши брзо преноси и за кратко време се зараза прошири на читав засад", рекао је директор Института за воћарство.

Он је истакао да је за стварање једне воћне сорте потребно најмање 15 година, како би се од хибридизације и осталих почетних фаза дошло до сорте која је призната и регистрована.

Што се тиче малине, др Јевремовић каже да је у току подизање новог матичњака и то на потпуно новој локацији.

"Због просторне изолације определили смо се за планину Мучањ у општини Ивањица. Одговара нам велика надморска висина управо због неопходне изолованости од извоа заразе, како би се произвеле најквалитетније саднице".

Када је реч о осталим воћним сортама Др Јевремовић каже да је доласком једне озбиљне стране компаније потражња за садницама лешника порасла.

"Посађен је велики број засада од малих који не прелазе неколико ари до великих од преко 50 хектара. То је воћарска производња која има тренд раста. Двогодишња садница лешника кошта око 250 динара, која стиже на род већ четврте године, а повратак уложене инвестиције сечекује од осме до девете године", тврди он.

Што се тиче продаје садница др Јевремовић тврди да је претходна година била изузетно успешна упркос ситуацији са вирусом корона, јер су купцима омогућили онлајн продају и доставу путем брзе поште.

Он је поручио свим воћарима да је основни предуслов за озбиљно бављење овом граном пољопривреде, садња безвирусних и сорночистих садница.

Први човек воћарског института истиче да у овој еминентној институцији тренутно ради 15 доктора наука, док је троје колега тренутно на докторским студијама.

 

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak institut za vocarstvo sljive darko jevremovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.461.285 посета
Тренутно на сајту: 351 посетилац(a)